ZF 24

Una dintre cele mai surprinzătoare tranzacţii din IT: Managementul Siveco îşi răscumpără acţiunile de la fondurile de investiţii Enterprise Investors şi Intel Capital, care deţineau 32% din companie

Una dintre cele mai surprinzătoare tranzacţii din IT:...

Autor: Adrian Seceleanu

30.10.2013, 00:03 3659

Managementul firmei de software SIVECO este  în negocieri avansate pentru a răscumpăra de la fondurile de investiţii Enterprise Investors şi Intel Capital pachetul de acţiuni de 32,5% deţinut de acestea la compania de soft­ware, afirmă surse din piaţă.

Tranzacţia nu este încă finalizată, dar părţile sunt aproape de o înţelegere. Nici managementul Siveco, nici re­prezentanţii Enterprise Investors nu au comentat ieri informaţia.

Fondul de investiţii Enterprise Investors, cu acţionariat polonez, a intrat împreună cu un alt fond de investiţii, Intel Capital, în acţionariatul SIVECO în anul 2005, când afacerile companiei erau de 31 milioane euro. Fondurile au plătit atunci 12 mil. $ (9,6 mil. euro) pentru 32,5% din acţiuni - Enterprise Investors 22,5% iar Intel Capital 10% - deci compania a fost evaluată la aproape 30 mil. euro. Compania şi-a dublat afacerile de la intrarea celor două fonduri de investiţii până în prezent.

SIVECO este una dintre cele mai puternice companii româneşti de software, creată de foşti cercetători români în informatică, iar în ultimii ani a început să se extindă agresiv pe pieţele internaţionale. Din cele circa 70 mil. euro venituri anul trecut, aproape 40% au fost realizate în străinătate.

Acţionarii actuali ai Siveco România sunt Siveco Ne­ther­lands (Olanda), cu 42,2% din acţiuni, PEF V In­for­ma­tion Technology (Luxemburg) - 22,5%, Intel Capital Cor­po­ration - 10%, Irina Socol - 10,9%, Alexandru Ră­dăşanu - 7,6%, Siveco România - 3,7%, Florin Ilia - 2,6%, Daniela Bichir - 0,14% şi Aurora Crusti - 0,14%, adică manage­men­tul companiei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2013

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO