ZF 24

Unde au ajuns dobânzile la depozite: pentru 7.500 de lei care stau la bancă un an câştigul este între 53 şi 245 de lei

Unde au ajuns dobânzile la depozite: pentru 7.500 de lei...

Autor: Liviu Popescu

30.10.2014, 00:06 17800
Un client care constituie un depozit bancar de 7.500 de lei cu scadenţa la un an primeşte o dobândă netă (după plata impozitului pe venit şi a comisioanelor bancare) cuprinsă între 53 de lei şi 245 de lei în funcţie de bancă şi de momentul retragerii banilor.
 
Dobânzile variază între 2,6% şi 4,4% pe an, iar cele mai multe bănci nu percep comisioane de retragere a banilor din cont în ziua scadenţei. Cine îşi retrage banii într-o altă zi însă plăteşte de regulă un comision de 0,5% din suma retrasă.
 
Mai mult, unele bănci au comisioane de administrare lunară a contului curent aferent depozitului, care poate ajunge şi la 90 de lei pe an.
 
Din cauza scăderii rapide a dobânzilor din ultimul an s-a ajuns în situaţia în care pentru depozitele pe trei sau şase luni de valoare mică clienţii pot încasa la scadenţă mai puţini bani decât au depus. Depozitele cu scadenţe mai lungi sunt sigurele în cazul cărora nu există riscul de a retrage mai puţini bani, dar sunt situaţii în care câştigurile obţinute sunt erodate complet de rata inflaţiei.
 
TBI Bank, una dintre băncile mici din piaţă, oferă în prezent cea mai mare dobândă, de 4,4%, pentru un depozit bancar în lei pe un an. TBI este cea mai tânără instituţie de credit de pe piaţă şi încearcă să-şi creeze o bază de clienţi prin plata unor bonificaţii peste medie. La nivelul sistemului bancar, dobânda medie pentru un depozit în lei este de aproximativ 3% pe an.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO