ZF 24

Unde se găseşte cel mai ieftin litru de benzină din Bucureşti: pe Şoseaua Alexandriei preţul a ajuns la 5 lei

Petrom este unicul producător de petrol şi gaze din România şi are o reţea de 545 de benzinării pe plan local

Petrom este unicul producător de petrol şi gaze din România şi are o reţea de 545 de benzinării pe plan local

Autor: Roxana Petrescu

25.12.2014, 07:29 3933

După o scădere a preţului benzinei cu aproape 18% faţă de maximul atins anul acesta, în anumite staţii din Capitală preţul carburanţilor se apropie de nivelul de 5 lei pe litru, nivel comparabil cu începutul anului 2011.

Potrivit datelor colectate de ZF de pe site-ul Petrom, cel mai ieftin litru de benzină din reţeaua administrată de companie în Bucureşti să găseşte în unitatea amplasată pe Şoseaua Alexandria nr. 166. Aici, un litru de benzină putea fi achiziţionat în cursul zilei de ieri la un preţ de 5,13 lei, în timp ce litrul de motorină standard costa 5,31 lei. Spre comparaţie, un litru de benzină la staţia de pe Calea Dorobanţilor costa 5,22 lei în cursul zilei de ieri, în timp ce un litru de motorină costa 5,47 de lei.  

Circa 58% din preţul unui litru de benzină şi 54% din preţul la motorină se duc la stat sub forma accizei şi a TVA. Dacă guvernul nu ar fi aplicat de la 1 aprilie acciza de 7 cenţi pe litru, care reprezintă 41 de bani din preţul final, acum litrul de benzină ar fi scăzut sub pragul de 5 lei pe litru, cel mai mic nivel din ultimii patru ani de zile.

Petroliştii spun că în continuare tendinţa este de scădere. Scăderea abruptă a preţului carburanţilor se datorează în principal prăbuşirii preţului petrolului de la maximul de 115 dolari atins în iunie până la 60 de dolari în prezent, după ce săptămâna trecută coborâse chiar şi sub acest prag.

Sunt mai multe cauze care au afectat preţul internaţional al petrolului. Cererea este scăzută din cauza activităţii economice slabe, a creşterii eficienţei energetice şi a folosirii altor combustibili. În al doilea rând, tensiunile din Irak şi Libia nu au afectat producţia celor două ţări.

America, deşi nu exportă ţiţei, acum importă mult mai puţin, ceea ce creează un exces de ofertă. În cele din urmă, saudiţii şi aliaţii lor din Golf au decis să nu-şi sacrifice cota lor de piaţă de dragul de a restabili preţul.

Ei ar putea influenţa curba producţiei semnificativ, dar principalele beneficii s-ar duce către ţări ca Iran sau Rusia, scrie The Economist. Mai mult, OPEC chiar a anunţat că nu va reduce producţia de petrol, chiar dacă preţul barilului va scădea la 20 de dolari, totul pentru a-şi menţine cota de piaţă. Pe de altă parte, Rusia ia în calcul reducerea producţiei de petrol anul viitor, pe fondul dificultăţilor economice. Nu în ultimul rând, un preţ mic al petrolului pune presiune enormă şi pe activităţile de producţie ale SUA din şisturi.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO