ZF 24

Universităţile organizează zile ale porţilor deschise pentru liceeni, însă ei sunt preocupaţi mai degrabă de bacalaureat decât de admiterea la facultate. "M-am gândit să dau şi la drumuri şi poduri, dar facultatea de bază va fi la ASE cu siguranţă“

În ultimii ani numărul de absolvenţi de bacalaureat care s-au „bătut“ pe un loc la o facultate din cadrul ASE a scăzut semnificativ, chiar şi la specializările-„vedetă“

Autor: Corina Mirea

11.04.2014, 00:06 1962

Câteva sute de elevi din licee şi colegii bucureştene, dar şi din provincie, au vizitat de la începutul acestei săptămâni Academia de Studii Economice din Bu­cureşti (ASE), universitate care a organizat un eve­niment de tipul „zilele por­ţilor deschise“ pentru a prezenta o „mostră“ din oferta educaţională în faţa viitorilor potenţiali studenţi.

Deşi sunt şi tineri care încă nu se gândesc de acum la ce vor face după bacalaureat, chiar dacă sunt în clasa a 11-a, majoritatea ştiu ce facultate i-ar face mai angajabili şi deja s-au apucat de meditaţii, astfel încât bacalaureatul să nu îi mai ia prin surprindere (la fel ca în anii trecuţi, când jumătate din absolvenţii de liceu nu au trecut de examen).

„De când m-am înscris la liceu am ştiu că vreau să dau admitere la ASE odată ce trec de examenul de bacalaureat. Încă nu m-am hotărât la ce facultate să dau, mai am timp, însă îmi place economia, este ceea ce am învăţat până acum şi aş vrea să rămân tot pe ramura aceasta. Nu pot să spun că liceul economic a fost decizia mea în totalitate, părinţii m-au sfătuit să mă înscriu aici, însă cred că am făcut foarte bine că i-am ascultat“, spune Andreea, elevă în clasa a unsprezecea la Colegiul Economic „Viilor“ din Capitală. Ea spune că deja se pregăteşte de examenul de bacalaureat şi a început să facă meditaţii la matematică pentru a fi sigură că anul viitor nu va face parte din rândul absolvenţilor de liceu fără diplomă de bacalaureat. Andreea este una dintre cei peste 1.000 de elevi care au vizitat ASE în primele două zile ale acestei săptămâni.

ASE a organizat în perioada 7-11 aprilie „Săptămâna porţilor deschise“, eveniment dedicat elevilor de liceu care vor să urmeze studii economice şi care au astfel oportunitatea de a vedea oferta educaţională a fiecărei dintre cele 11 facultăţi din cadrul universităţii. Acesta coincide cu „Şcoala altfel“, săptămâna în care elevii sunt implicaţi în activităţi extracurriculare şi extraşcolare (excursii la teatru, la film, muzee, instituţii publice sau participări la evenimente sportive).

Este primul an în care ASE îşi prezintă oferta educaţională elevilor şi îi implică într-un tur al universităţii pe parcursul întregii săptămânii, în anii trecuţi această activitate fiind organizată doar o singură zi. Decizia de extindere a evenimentului ar putea fi şi o strategie a conducerii ASE de a atrage mai mulţi candidaţi la admitere, după ce în ultimii ani numărul de absolvenţi de bacalaureat care s-au „bătut“ pe un loc la o facultate din cadrul universităţii a scăzut semnificativ, chiar şi la specializările „vedetă“. În vara anului trecut ASE a scos la concurs peste 5.000 de locuri, însă numai puţin peste 3.500 de candidaţi s-au prezentat la examenul scris, în timp ce în 2009 concurenţa era de cinci candidaţi pe un loc. Prezenţa la examenul de admitere nu a acoperit numărul de locuri rămase libere nici în toamna lui 2013, astfel că cei din conducerea ASE au decis ca în vara aceasta examenul scris să fie scos din nou (pentru a treia oară în ultimii ani), astfel încât admiterea să se facă numai pe bază de dosar.

Reprezentanţii ASE, care şcolarizează anual în jur de 22.000 de studenţi,  precizează că pentru a atrage cât mai mulţi elevi de liceu la „Săptămâna  porţilor deschise“, aceştia au organizat o caravană de două luni la finalul anului trecut în cele zece judeţe din care provin cei mai mulţi studenţi din anul întâi ai universităţii (trecând prin mai mult de 40 de licee şi colegii din oraşe precum Ploieşti, Focşani, Vălenii de Munte, Călăraşi, Slobozia, Târgo­vişte sau Piteşti).

 

Fac meditaţii pentru bacalaureat din primul an de liceu

Adina, o elevă în vârstă de aproape 18 ani, tot la Colegiul Economic „Viilor“, spune că şi-a stabilit de mai mulţi ani traseul academic şi că este hotărâtă să dea admitere la ASE pentru a se specializa în managementul turismului (având în vedere că odată ce va absolvi liceul ea va fi tehnician în turism). Totuşi, tânăra este mai preocupată de examenul de bacalaureat, pentru care face meditaţii încă din clasa a noua.

„Mama m-a influenţat oarecum să-mi aleg domeniul economic şi cred că a fost o alegere bună pentru mine. Îmi place economia, asta îmi doresc să fac în viitor. Vreau să dau însă şi la o altă facultate şi să încerc să le fac pe cele două în paralel. Cred că am nevoie şi de un plan de rezervă. M-am gândit să dau la drumuri şi poduri, dar facultatea de bază va fi la ASE cu siguranţă“, explică liceana, care se plimba marţi, la orele prânzului, printre standurile facultăţilor din cadrul ASE.

Sunt însă şi tineri care nu se gândesc încă la ce facultate vor da admitere şi care au participat la eveniment mai mult „de gura“ profesorului sau a colegilor.

„Încă nu m-am gândit la ce facultate să dau, deocamdată sunt doar în clasa a 11-a şi urmează bacalaureatul. Dacă ar fi fost după mine, nici nu aş fi venit astăzi aici să mă uit la ofertele facultăţilor“, spune Cătălin.

Săptămâna aceasta, mai multe universităţi din Bucureşti, dar şi din ţară, au organizat zile ale porţilor deschise pentru a-şi prezenta ofertele educaţionale elevilor de liceu, profitând de zilele libere incluse în calendarul şcolar de Ministerul Educaţiei pentru activităţi ex­traşcolare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO