ZF 24

Unu din doi absolvenţi de MBA are un venit cuprins între 2.000 şi 5.000 de euro net pe lună

Foto Shutterstock

ilustratie

Autor: Adelina Mihai

19.04.2014, 14:21 3608

Aproape jumătate (49%) din absolvenţii programelor locale de MBA au venituri lunare cuprinse între 2.000 şi 5.000 de euro net pe lună, proporţie similară cu cea înregistrată în sondajul efectuat anul trecut (de 48%), arată datele centralizate de ZF. Doar 8% din cei 163 de absolvenţi de MBA care au răspuns chestionarului ZF au venituri nete lunare mai mari de 5.000 de euro pe lună (faţă de 9%, procente înregistrate în rândul absolvenţilor din 2012).

Salariile din 2014 ale managerilor care au urmat cursurile unui program de MBA sau Executive MBA (şi care nu diferă semnificativ faţă de rezultatele sondajului de anul trecut) ilustrează faptul că, în general, middle managerii sunt cei care vor să îşi treacă în CV-uri titulatura de „absolvent de MBA”, având în vedere că o mare parte din managerii de top locali au salarii care uneori depăşesc 10.000 de euro net pe lună.

Diferenţele dintre salariile obţinute de angajaţii din România şi cele încasate de angajaţii companiilor din state dezvoltate, în general, se reflectă şi în ceea ce priveşte diferenţele salariale la nivelul absolvenţilor de programe de MBA.

Rezultatele din acest an ale unui studiu realizat de EMBA Council (o asociaţie care are peste 200 de şcoli de afaceri membre care oferă mai mult de 300 de programe de Executive MBA la nivel mondial) arată că un absolvent de EMBA câştigă, în medie, circa 8.500 de euro pe lună (salariu+bonusuri, însă nu se precizează dacă sunt valori brute sau nete).

Aceeaşi cercetare, realizată pe un eşantion de 2.647 de absolvenţi a 88 de programe de EMBA, arată că salariile absolvenţilor au crescut cu 14% de la momentul începerii cursurilor până la absolvire.

Deşi managerii sunt „avertizaţi” de la început că absolvirea unui MBA nu garantează nici promovarea şi nici creşterea salarială, rezultatele sondajului ZF realizat în rândul absolvenţilor din ultima promoţie arată că pentru 67% din absovenţii de pe piaţa locală veniturile au crescut în 2013 faţă de 2012.

În sondajul de anul trecut, proporţia absolvenţilor care au avut venituri mai mari faţă de anul anterior era puţin mai mare, de 70%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO