ZF 24

Unul dintre artizanii preluării Volksbank de către Banca Transilvania este un bancher austriac extrem de influent în cercurile financiare/politice de la Viena şi care tocmai a devenit cel mai mare jucător pe piaţa de media din Ungaria

Unul dintre artizanii preluării Volksbank de către...

Autor: Cristian Hostiuc

09.12.2014, 20:13 4530

Unul dintre artizanii care a făcut posibilă tranzacţia de preluare a Volksbank România de către Banca Transilvania este un bancher austriac de investiţii, Heinrich Pecina, extrem de influent în cercurile financiare şi politice de la Viena, care trebuie să accepte “o pierdere” destul de mare pentru operaţiunile acestei bănci din România.

Conform unor surse de pe piaţa financiară, Pecina a mediat această tranzacţie în special cu acţionarii Volksbank şi autorităţile de la Viena.

Volksbank România  este deţinută, printr-un vehicul înregistrat în Austria, de grupul Volkskbank (51%), grupul francez BPCE (24,5%) şi băncile germane DZ Bank şi WGZ Bank (24,5%). Banca locală este singura subsidiară din regiune rămasă în portofoliul celor trei grupuri, după ce restul au fost preluate de grupul rus Sberbank.

Pecina a fost consultantul Băncii Transilvania prin firma Vienna Capital, o bancă de investiţii care activează în regiune.

Alături de el, la masa negocierilor şi în culise a fost şi Wolfgang Menig, alt partener de la Vienna Capital, specialist pe relaţia cu instituţiile financiare internaţionale, gen BERD, care este şi principalul acţionar al Băncii Transilvania.

Pecina are o istorie cu România de peste 15 ani, când Creditanstalt, cunoscuta bancă austriacă, a cumpărat prin divizia de investiţii o societate de administrare de fonduri mutuale în România, care fusese înfiinţată la Cluj.

Creditanstalt a şi lansat o bancă comercială, care ulterior şi-a schimbat numele în Bank Austria, care a fost preluată la mijlocul anilor 2000 de către UniCredit.

Heinrich Pecina este membru fondator al Vienna Capital, fiind responsabil de dezvoltarea Creditanstalt Investment Bank (CAIB) în Europa Centrală şi de Est.

El activează pe pieţele de corporate finance, project finance şi administrare de fonduri mutuale din Polonia, Ungaria, Bulgaria, România şi Rusia.

Bancherul a studiat la Vienna University of Economics and Business Administration, fiind specializat în bank management, contabilitate şi audit.

Banca Transilvania, locul trei pe piaţa locală,  trebuie să digere o bancă situată pe locul zece. În decizia de achiziţie a Volksbank, a contat foarte mult şi sistemul informatic care se integrează “perfect” cu cel al Băncii Transilvania.

Tranzacţia este aşteptată să se anunţe miercuri la ora 11, când este programată o conferinţă de presă susţinută la hotelul Marriott din Bucureşti de către Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania şi Omer Tetik, directorul executiv (CEO).

Banca Transilvania, fondată la Cluj acum mai bine de două decenii, de un grup de oameni de afaceri, dintre care cel mai reprezentativ a rămas Horia Ciorcilă, reuşeşte prin această achiziţie să ajungă la o cotă de 10% dintr-o piaţă bancară extrem de fragmentată şi cu foarte multe bănci, care după criză îşi caută viitorul.

Volksbank şi-a început operaţiunile pe piaţa românească la începutul anilor 2000, atunci când Austria a devenit întâi cel mai puternic susţinător al integrării României în Uniunea Europeană şi apoi cel mai mare investitor de pe plan local, dar a eşuat după criză, când portofoliul de credite s-a prăbuşit, în special pe partea de real estate.

În 2008, Volksbank ajunsese numărul trei pe piaţă printr-o politică agresivă de creditare în real estate în anii de boom, atât la nivelul persoanelor fizice cât şi la nivelul dezvoltatorilor imobiliari. 

Pentru Banca Transilvania, această achiziţie înseamnă un plus de business “bun”, având în vedere că Volksbank şi-a curăţat o parte din portofoliu la mijlocul acestui an.

Acţionarii principali al Băncii Transilvania – BERD, SIF-urile, IFC – pot să susţină această achiziţie, având în vedere că banca are suficient capital propriu şi lichidităţi.

Ca un amănunt, Vienna Capital ştie destul de bine piaţa Europei Centrale şi de Est şi chiar în anumite tranzacţii a intrat ca principal acţionar, cum a fost combinatul chimic BorsodChem din Ungaria, care a făcut obiectul unor negocieri cu puternic grup rusesc Gazprom.

Conform site-ului propriu, Vienna Capital a preluat la sfârşitul acestui an operaţiunile grupului elveţian de media Ringier din Ungaria.

În România, Ringier este unul dintre principalele grupuri media, deţinând printre altele ziarul Libertatea şi site-ul ejobs.ro, cel mai mare portal de anunţuri de locuri de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO