ZF 24

Unul dintre cei mai abili investitori în imobiliarele din România: grecul Papalekas şi-a înmulţit banii de cinci ori într-un deceniu. ZF a scris prima dată despre investitor în 2004, când s-a vândut City Mall

Unul dintre cei mai abili investitori în imobiliarele...

Autor: Cristina Cuncea

01.05.2014, 15:33 1919

Primul articol scris de Ziarul Financiar despre Ioannis Papalekas

Potrivit unui raport al companiei Globalworth, controlată de omul de afaceri, Papalekas, activ de 15 ani pe piaţa imobiliară din România şi Europa de Sud-Est, a investit în proiecte imobiliare de pe piaţa locală 72,6 milioane de euro şi a câştigat din aceste investiţii 341,4 milioane de euro, adică de 4,7 ori suma investită. Investiţiile luate în calcul se referă la perioada 2001-2009.

Papalekas a câştigat cel mai mult, de peste 9 ori suma investită, din mai multe proiecte, nenominalizate însă, realizate în perioada 2001-2005.

De asemenea, pentru clădirile de birouri din complexul Upground din Pipera, vândute fondului RREEF şi recumpărat apoi, omul de afaceri a câştigat de 7,7 ori banii investiţi pentru clădirea BOB şi de 2,9 ori investiţia din BOC.

Pentru restul investiţiilor, inclusiv fostul centru comerciale City Mall, clădirea de birouri Eliade Tower, PGV Tower, dar şi loturi de teren în zona Nordului, câştigul variază de la 2,1 ori suma investită la 5,9 ori.

Omul de afaceri deţine, prin compania Globalworth, active imobiliare evaluate la peste 500 de milioane de euro, printre cele mai importante To­wer Center, Cathe­dral Plaza, Upground, precum şi mai multe proiecte în curs de dezvoltare.

Papalekas a anunţat săptămâna trecută că a strâns 144 milioane euro de pe bursa de la Londra, bani care vor fi utilizaţi pentru investiţii, inclusiv pentru cumpărarea clădirii de birouri UniCredit HQ din Bucureşti.

Fondurile vor fi investite parţial pentru dezvoltarea proiectelor deţinute de companie (circa 23 milioane euro), pentru achiziţia şi dezvoltarea de noi proiecte, care fie au fost contractate, fie sunt în stadii avansate de negociere (circa 56 milioane euro) şi pentru plata unei facilităţi de credit de 65 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO