ZF 24

Update 3: Cea mai grea zi din istoria financiara a Americii. AIG se prabuseste cu 51%. Bush face apel la calm

Cea mai grea zi din istoria financiara a Americii. AIG se prabuseste cu 50% in deschiderea sedintei
15.09.2008, 18:58 20

 "Sunt increzator ca rezistenta pietelor noastre financiare si dorinta institutiilor de reglementare ale SUA, impreuna cu participantii la piata vor lucra impreuna pentru a trece peste acest moment dificil", a declarat Henry Paulson, seful Trezoreriei americane, cel care a semnat condamnarea la moarte a Lehman Brothers.

Bursa americana a continuat evolutia dezastruoasa inceputa vineri, cu un AIG care a reusit astazi sa cada cu peste 67% la 3,64 dolari/actiune, stabilindu-se ulterior pe o scadere de 51%, pe fondul temerilor privind incapacitatea asiguratorului american de a-si reface rezervele de lichiditati.

Indicele Dow Jones Industrial a scazut cu 2,33% la 11.156,40 puncte, in timp ce indicele S&P 500 a pierdut 2,30%. Nasdaq Composite a coborat cu 1,69% in deschiderea sedintei.

Presedintele SUA a declarat ca este increzator ca Wall Street va reusi sa treaca de caderile dramatice de pe pietele financiare. Intr-o declaratie facuta la Casa Alba, acesta a facut apel la calm, declaratnd ca institutiile de reglementare se concentreaza asupra stabilitatii de pe piata financiara.

Cititi in BUSINESS Magazin despre ce credeau bancherii si analistii in luna iulie in legatura cu evolutia pietelor financiare din SUA, unde, departe de a se profila un faliment al Americii sau o recesiune generala, actuala criza era considerata mai curand un prilej de limpezire a apelor, la capatul caruia economia mondiala va fi mai curata.

Actiunile bancii UBS, cea mai afectata banca europeana de criza ipotecara subprime, au scazut cu peste 10%, depasind declinul mediu inregistrat de cele mai multe banci, dupa ce aceasta a anuntat ca urmeaza sa raporteze alte pierderi, de inca 5 miliarde dolari, pentru a doua jumatate a anului.

Barclays, baca care s-a retras din cursa pentru achizitia Lehman Brothers, a inregistrat astazi o scadere de 12% la Bursa din Londra, cea mai mare cadere din 1988 pana in prezent. HBOS, cea mai mare banca ipotecara din Marea Britanie, a coborat cu 19% in timp ce Royal Bank of Scotland Group a cazut cu 9%.

O alta victima a nesigurantei investitorilor a fost Deutsche Bank, care a cazut cu 6,3% dupa ce Deutsche Bank a declarat ca va prelua o participatie de 29,75% de la Deutsche Post pentru suma de 2,79 miliarde euro.

La bursa de la Bucuresti, o serie de banci fac obiectul unor tranzactii care au adus titlurile acestora pe scaderi de peste 4%: Erste Group Bank a inregistrat la finalul zilei o scadere de 4,94%, in timp ce BRD a coborat cu 4,43%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO