ZF 24

UPDATE: Acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco a fost semnat. Aflati de ce se numeste Nabucco

13.07.2009, 13:00 28

Premierii Romaniei, Turciei, Ungariei, Austriei si Bulgariei au semnat la Ankara acordul interguvernamental pentru construirea conductei Nabucco, destinata sa aduca gaze naturale in Europa din Asia Centrala, ocolind teritoriul rus.

Documentul a fost semnat si de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

La ceremonie au participat ca observatori reprezentantii Germaniei (implicata in realizarea proiectului), statelor din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, Statelor Unite, Federatiei Ruse, Comisiei Europene, Bancii Europene pentru Investitii (BEI) si Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Semnarea acordului interguvernamental este una dintre ultimele etape inainte de inceperea procedurilor de atragere a finantarii si demararea lucrarilor de realizare a proiectului.

Pregatirile pentru proiectul Nabucco au inceput in februarie 2002, cand au avut loc primele discutii dintre compania austriaca OMV si compania turca BOTAS. In iunie 2002, cinci companii - OMV, MOL, Bulgargaz, Transgaz si BOTAS - au semnat un protocol de intentie privind construirea conductei Nabucco, acesta urmat fiind de o intelegere de cooperare in octombrie 2002.

Numele Nabucco a venit de la opera cu acelasi nume scrisa de Giuseppe Verdi, cei cinci membri care au semnat acordul ascultand aceasta piesa la Opera din Viena inainte de intalnirea care a avut loc in acelasi oras, conform site-ului oficial al proiectului. Dupa ce membrii Consortiului au ascultat piesa de opera, acestia au avut discutii privind numele pe care proiectul ar trebui sa il poarte, toti membrii fiind de acord ca Nabucco este un nume perfect pentru conducta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO