ZF 24

Update: Inca o banca europeana va fi nationalizata in urmatoarele 24 de ore. Bancile europene, in cadere libera: Raiffeisen: -14%. Erste: -6%. ING: -14%.

29.09.2008, 16:54 53

Paris si Bruxelles au anuntat ca vor interveni pentru a ajuta grupul bancar belgian Dexia, acesta devenind ultima victima a crizei financiare, informeaza editia online a Times.

Miscarea vine dupa ce criza ameninta sa ajunga in Europa, presedintele francez Nicolas Sarkozy anuntand pentru maine o intalnire de criza.

Didier Reynders, ministrul de finante al Belgiei a anuntat ca s-ar putea ca in urmatoarele 24 de ore sa mai aiba loc o nationalizare a unei banci.

Duminica, guvernele Belgiei, Olandei si Luxemburgului au anuntat ca au preluat o participatie de 40% din grupul olandezo-belgian Fortis, prin oferirea unui pachet de lichiditati in valoare de 11,2 miliarde euro.

Bursele europene au cazut la cele mai mici valori din ianuarie 2005 pana in prezent, dupa o serie de anunturi conform carora o serie de banci au fost salvate de la colaps de catre guverne europene.

Indicele Dow Jones Stoxx 600 a cazut cu 4,3% la Londra.

O serie de banci prezente si pe piata romaneasca au inregistrat caderi pe bursele europene, dintre acestea amintind Raiffeisen, cu o scadere de 14%, Erste cu un minus de 6 procente, ING cu o pierdere de 14%, si banca franceza Societe Generale, in scadere cu 7%. Banci germane precum Commerzbank si Deutsche Bank au coborat de asemenea cu 22% si respectiv 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO