ZF 24

Update: Lucian Croitoru, propunerea Presedintelui Traian Basescu pentru postul de premier. Vedeti ce parere are Croitoru cu privire la cauzele crizei din Romania

Traian Basescu: Am decis sa il numesc premier pe Lucian Croitoru. Vedeti cu ce vine Lucian Croitoru
15.10.2009, 14:01 89

"Am decis sa il numesc premier pe Lucian Croitoru", a declaratPresedintele Romaniei, Traian Basescu.

"Va asigur ca voi face tot ce imi sta in putinta pentru a ducela indeplinire acest mandat", a declarat Lucian Croitoru, premierulpropus de Presedintele Romaniei la propunerea PDL.

"Ritmurile foarte inalte de crestere economica nu puteau fisustinute foarte mult timp. Criza economica se intampla si fara sase intample la nivel global", a mentionat Lucian Croitoru cuprivire la criza economica cu care se va confrunta GuvernulRomaniei.

Lucian Croitoru, desemnat pe presedintele Traian Basescu pentrupostul de premier, a declarat ca obiectivul Romaniei estecontinuarea angajamentelor cu Fondul Monetar International, BancaMondiala si Uniunea Europeana. Unul dintre motive, a spus Croitoru,este faptul ca actuala criza financiara a atins in mod profundRomania si ca planul anticriza pus in aplicare de autoritatileromane se bazeaza pe aceste acorduri.

Premierul desemnat a mai spus ca obiectivul pe termen lung esteconvergerea nivelului de trai al romanilor catre cel din UniuneaEuropeana, lucru posibil numai cu ajutorul reformelor structuralesi cu mentinerea stabilitatii macro-economice.

Lucian Croitoru, in varsta de 52 de ani, este consilierulguvernatorului BNR Mugur Isarescu de peste 10 ani.

A fost reprezentant al Romaniei la Fondul Monetar Internationalin calitate de Senior Adviser al Executive Directors.

A absolvit Facultatea de Planificare Cibernetica siCalculatoare, Bucuresti, si a scris mai multe carti despecialitate, in domeniul finantelor.

"Sunt de acord cu bancherii ca nu este o inghetare acreditelor, dar asta se datoreaza faptului ca nu exista cererepentru credite", declara in timpul unei reuniuni ZF Expert,organizata de Ziarul Financiar.

Criza a venit in Romania din afara, dar in mod cert venea sidinauntru, criza n-a facut decat sa grabeasca unele tendinte.Romania s-a dezvoltat prin import masiv de capital deoarece dupa2002 s-a nascut un val de intrari de capitaluri concomitenteintr-un numar mare de tari, inclusiv Romania, este de pararereLucian Croitoru.

Conform acestuia, Romania este victima unor valuri de tipflux-reflux. In timpul fluxului (intrarilor de capital), PIB-ulcreste puternic, creditul creste mai repede, rate ametitoare, ratade schimb se apreciaza, rezervele BNR se acumuleaza iar preturileactivelor cresc foarte mult.

In timpul refluxului, cursul de schimb se depreciaza, PIB-ul cademasiv, contul curent se ajusteaza in directia dorita foartemult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO