ZF 24

Update: UBS da "buy" pentru actiunile Erste Group

25.02.2009, 12:10 12

Intr-o perioada in care majoritatea bancilor care au activitati in Europa Centrala si de Est inregistreaza caderi spectaculoase ale actiunilor din cauza unor analize care insista pe riscurile la care sunt expuse, banca elvetiana le recomanda investitorilor sa cumpere actiuni ale Erste Group, actionarul majoritar al BCR.

„In prezent, se pare ca pe piata se vinde orice are legatura cu Europa Centrala si de Est intr-un mod nediferentiat. Noi nu suntem de acord cu aceasta abordare si dam buy pentru actiunile Erste avand in vedere ca unele aspecte sunt trecute cu vederea, desi diferentiaza banca de alti jucatori: raportul credite/depozite este sub 100% la nivelul regiunii, este probabil ca Erste sa primeasca sprijin sub forma de capital de la guvernul Austriei, finantarea pentru 2009 este in siguranta, cea mai mare parte a creditelor sunt acordate in tari membre ale UE, capacitatea de absorbtie a riscurilor este ridicata, iar creditele in valuta reprezinta doar 35% din portofoliul pe regiune, fata de o medie a industriei de circa 50%”, se spune intr-un raport al UBS.

Totusi, analistii UBS estimeaza ca ponderea creditelor neperformante la nivelul regiunii va urca de la circa 3% in trimestrul III din 2008 la 8% in 2009 si respectiv 10% in 2010.

In acelasi timp, considera ca detaliile pachetului de sprijin de la stat care este de asteptat sa fie solid, in niciun caz dezastruos, rezultatele pe trimestrul I si pe trimestrul II, precum si abilitatea Erste de a digera cresterea creditelor neperformante fara alte masuri de diluare a capitalului vor constitui stimulente pentru cresterea pretului actiunilor.

Titlurile Erste au revenit puternic astazi pe bursa de la Viena, pretul urcand la 7,50 euro, dupa ce ieri oscilase sub pragul de 7 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO