ZF 24

Van Groningen, Raiffeisen Bank: Etica e împinsă în afara businessului. E prea mult focus pe bani

Van Groningen, Raiffeisen Bank: Etica e împinsă în...

Autor: Andrei Cîrchelan

23.05.2014, 12:01 1346

Simplificarea produselor financiare şi a reglementărilor, alături de dezvoltarea de coduri etice şi guvernanţă corporativă pentru companii reprezintă marile provocări pentru piaţa financiară românească pentru a recâştiga încrederea investitorilor şi a promova în liga pieţelor emergente.

Jucătorii din pieţele financiare din România sunt concentraţi în cea mai mare măsură pe profit şi ţin prea puţin cont de aspectele etice ale activităţii lor, chiar dacă asta înseamnă să ofere investitorilor produse inadecvate, au fost de părere bancherii, administratorii de fonduri şi analiştii financiari care au participat ieri la o conferinţă organizată de CFA România şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

„Problema fundamentală e că aspectele de etică au fost împinse în afara businessului. Preo­cu­parea principală e dacă activitatea e legală şi atât. Businessul este concentrat din ce în ce mai mult pe a face bani. Este şi acesta unul dintre elementele unui business, desigur, dar devine din ce în ce mai important. Nu trebuie să fie aşa”, a declarat Steven van Groningen, pre­şe­dintele Raiffeisen Bank şi vicepreşedinte al Con­siliului Investitorilor Străini (CIS).

Evenimentul a fost organizat în contextul în care, potrivit unor studii ale asociaţiei Ana­lişti­lor Financiari Certificaţi (CFA), pieţele finan­ciare ocupă ultimul loc în clasamentele privind încrederea investitorilor.
 

„Intermediarii trebuie controlaţi constant”

„Printr-un focus pe shareholder value (valoarea pentru acţionari - n.red.) se ge­ne­rea­ză un comportament concentrat pe rezultatele pe termen scurt. Nu putem să reducem totul la cifre. Trebuie să fie şi încredere, viziune pe termen lung. Trebuie să fie un echilibru între intere­sele tuturor stakeholderilor”, a mai spus Van Groningen.

Cu toate acestea, relaţiile dintre investitori şi intermediari nu ar trebui să fie prea strânse, cu acordarea unei încrederi oarbe, necon­di­ţionate. O astfel de situaţie ar fi „prea comodă” pentru intermediari, care „trebuie controlaţi constant”, potrivit lui Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO