ZF 24

Vânzările de smartphone-uri cu Windows au fost peste iPhone în România în 2013

Vânzările de smartphone-uri cu Windows au fost peste...

Autor: Adrian Seceleanu

17.03.2014, 00:08 940
În timp ce atenţia pieţei a fost acaparată de evoluţia terminalelor Apple şi Google, vânzările de telefoane Windows din România au crescut de la lună la lună, atingând un vârf în ultimele două luni ale anului trecut, când au avut o cotă de peste 10 % din piaţă.
 
Vânzările de smartphone-uri cu platforma software Windows Phone au crescut puternic de la o lună la alta anul trecut, atingând un vârf în noiembrie şi decembrie, potrivit datelor obţinute de pe piaţă de ZF şi informaţiilor furnizate de Microsoft, compania de analiză GfK şi operatorii de telefonie mobilă Vodafone şi Cosmote.
 
 
„Vânzările de smartphone-uri cu sistem de operare Windows au fost, în 2013, de patru ori mai mari decât în 2012“, a declarat pentru ZF Bogdan Lerescu, head of ter­mi­nals la Vodafone România, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă.
 
„Volumul vânzărilor pentru telefoanele de tip Windows Phone reprezintă 12% din total smartphone-urilor comercializate de Cosmote România în decursul anului 2013. Astfel, pentru 2013, putem vorbi de o creştere de 7% faţă de anul anterior“, a precizat pentru ZF şi Alin Jantea, hardware mana­gement manager la Cosmote, al treilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă după venituri şi numărul de clienţi.
 
Datele furnizate de operatorii de telefonie mobilă sunt relevante în contextul în care în România aproximativ 75% din telefoanele mobile sunt cumpărate de la aceştia şi nu de la retaileri electro-IT&C, potrivit datelor Gersim Impex, cel mai mare distribuitor local de mobile.
 
Evoluţia ascendentă a vânzărilor de terminale Windows raportată de Vodafone şi Cosmote (Orange nu a răspuns întrebărilor transmise de ZF) este confirmată şi de cifrele companiei de analiză GfK, care monitorizează printre altele şi vânzările de smart­phone-uri, tablete, electronice şi electrocasnice de pe piaţa locală.
 
„Valoarea estimată nesubvenţionată în euro a vânzărilor de telefoane mobile ce au in­tegrat sistemul de operare Windows Phone a crescut considerabil în 2013 faţă de 2012, aproximativ de 3,5 ori“, au transmis ZF reprezentanţii GfK. Potrivit mai multor surse de pe piaţa locală de telecom, în lunile noiembrie - decembrie 2013 cota de piaţă a smartphone-urilor cu sistem de operare Mi­cro­soft Windows era de peste 10%. Reprezentanţii GfK, care realizează rapoarte care includ acest tip de date, nu au comentat informaţia.
 
Nici reprezentanţii gigantului american Microsoft nu au oferit date exacte privind vânzările de smart­phone-uri Windows Phone în Ro­mânia, confirmând însă tendinţa de creştere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO