ZF 24

Venitul mediu în băncile din România a crescut la 4.000 de lei în prima jumătate a anului, însă plusul de bani nu a intrat în buzunarele bancherilor

Venitul mediu în băncile din România a crescut la...

Autor: Corina Mirea

21.08.2014, 14:21 1431
La finalul primelor şase luni ale acestui an salariul mediu net din sistemul bancar se apropia de 4.000 de lei, angajaţii din sector numărând cu peste 3% mai mulţi bani în cont decât în ianuarie 2014, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Creş­terea nu este însă sem­ni­ficativă şi a fost ge­nerată mai degrabă de bonusuri acordate pen­tru rezultatele de anul trecut sau de extin­derea departa­mentelor care necesită experţi din domenii mai bine plătite, spun specialiştii în resurse umane.
 
„Creşterea nu este una spectaculoasă, mul­te sectoare de activitate înre­gistrând evoluţii ale nivelurilor salariale în pri­me­le şase luni. Pe de-o parte, aceasta s-a datorat unor alinieri şi realinieri de politici, orientare şi produse bancare, schimbările de loc de muncă fiind de obicei acompaniate de creşteri salariale. Au apărut o serie de pro­iecte de IT bancar  (plat­­forme şi aplicaţii noi, centre de exce­lenţă etc.) care au im­plicat atragerea de personal IT specializat în apli­caţii sau securitate bancară, cu niveluri de salarizare destul de mari“, explică An­dreea Dumitriu, director de operaţiuni în cadrul Manpower Professional, parte a grupului cu activităţi de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară ManpowerGroup România.
 
Totuşi, statisticile arată mai bine ca în primul semestru din 2013, când în şase luni angajaţii din sistemul bancar au pierdut 6% la salariu. Trendul pozitiv de anul acesta este pus însă mai mult pe seama eficientizării sistemului bancar atât în zona de suport, cât şi în cea operaţională, multe bănci apelând la dezvoltarea unor centre de servicii interne pentru a-şi deservi activitatea, ceea ce înseamnă uşoare reduceri de personal, dar şi angajarea unor specialişti sau a unor persoane cu un nivel superior de experienţă şi cunoştinţe ce trebuie plătite pe măsură, mai spune Andreea Dumitriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO