ZF 24

Veşti bune pentru Europa: Optimismul consumatorilor germani este la maximul ultimilor şase ani datorită creşterilor salariale şi şomajului scăzut

Cancelarul german Angela Merkel, în lipsa altor şefi de state mai puternici, este considerată drept liderul Europei, o responsabilitate pe care nu şi-a asumat-o. În cea mai recentă vizită în Europa, preşedintele american Barack Obama s-a dus la Berlin, nu la Bruxelles, unde se află centrul executiv al UE.. Foto: AFP

Cancelarul german Angela Merkel, în lipsa altor şefi de state mai puternici, este considerată drept liderul Europei, o responsabilitate pe care nu şi-a asumat-o. În cea mai recentă vizită în Europa, preşedintele american Barack Obama s-a dus la Berlin, nu la Bruxelles, unde se află centrul executiv al UE.. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

26.06.2013, 21:47 830

Indexul anticipativ al încrederii consumatorilor în economie al companiei de cercetare a pieţelor GfK a crescut de la 6,5 puncte pentru iunie la 6,8 puncte pentru iulie, cel mai ridicat nivel din septembrie 2007, scrie agenţia Thomson Reuters.

Orice veste bună din Germania este bună şi pentru Europa deoarece, în con­diţiile în care Franţa este necompetitivă din punct de vedere economic şi slab condusă, Marea Britanie este preocupată cu ideea de a rămâne sau nu în Uniunea Europeană, iar celelalte ţări cu PIB mare - Italia şi Spania - nu au ieşit încă din recesiune, forţa economiei germane va alimenta şi economia europeană în ansamblu.

Angajaţii din Germania şi-au asigurat creşteri substanţiale ale salariilor, de până la 6,6%, în acest an. Aceasta şi inflaţia moderată au mărit puterea de cumpărare într-o perioadă în care dobânzile foarte mici oferite de bănci descurajează economisirea. Rata şomajului aflată la minimul de după reunificarea ţării şi majorările salariale le oferă germanilor siguranţa necesară pentru a planifica achiziţii scumpe precum proprietăţi imobiliare, mai ales în condiţiile în care pot încheia contracte de împrumut şi de ipotecă în termeni avantajoşi.

„Perspectiva veniturilor germanilor s-a îmbunătăţit şi mai mult, cu toate că era deja la niveluri ridicate datorită situaţiei stabile de pe piaţa muncii şi acordurilor colective de muncă favorabile, de care au beneficiat şi perspectivele economice“, a explicat Rolf Buerkl, cercetător la GfK.

Majorările salariale vin în contextul în care în ţări precum Italia salariile au crescut cu 21% în ultimii 10 ani, pe când în Germania avansul a fost de doar 5%.

Mai multe cifre pozitive

Creşterea optimismului reprezintă o veste bună şi pentru guvernul condus de cancelarul Angela Merkel, care se bazează pe cererea internă pentru a impulsiona economia în condiţiile în care comerţul extern, motorul tradiţional de creştere, este afectat de criza din zona euro şi de încetinirea din China. Merkel vrea să câştige şi probabil va câştiga un nou mandat de cancelar în alegerile din septembrie.

Studiul lunar efectuat de GfK arată totuşi că dispoziţia germanilor de a face achiziţii a scăzut în iunie, dar a rămas la niveluri ridicate. Compania estimează că anul acesta consumul privat, cu o pondere de aproape 60% în economie, va creşte cu 1% în termeni reali dacă situaţia din zona euro nu se înrăutăţeşte.

Perspectiva optimistă a economiei germane este întregită de creşterea încrederii investitorilor din luna iunie şi de avansul producţiei industriale, cel mai ridicat din ultimele 12 luni, din luna mai, notează Bloomberg.

Exporturile cresc, dar sunt vulnerabile la turbulenţele internaţionale, mai ales la cele venite din China

Bundesbank estimează că economia va accelera semnificativ în cel de-al doilea trimestru, dar a atenţionat că există semne de încetinire spre sfârşitul anului.

„În comparaţie cu restul Europei, economia Germaniei este destul de puternică şi va rămâne aşa tot anul. Ceea ce mă îngrijorează sunt semnele de slăbiciune din China. Dacă situaţia de acolo duce la încetinirea economiei mondiale, Germania, ca stat orientat către exporturi, va avea cu siguranţă de suferit“, apreciază Jens Kramer, analist la banca NordLB.

Exporturile germane au crescut cu aproape 2% în aprilie, în comparaţie cu martie. Potrivit preşedintelui Băncii Centrale Europene Mario Draghi, expor­turile sunt principalul motor de creştere economică al zonei euro. Uniunea monetară este de şase trimestre în recesiune, cea mai ridicată din istorie.

BCE anticipează că economia regiunii se va contracta cu 0,6% anul acesta şi va creşte cu 1,1% anul viitor. Bundesbank estimează că Produsul Intern Brut al Germaniei va avansa cu 0,3% anul acesta şi cu 1,5% în 2014.

În privinţa pieţei muncii institutul economic Ifo apreciază că nu se întrevede o îmbunătăţire de amploare din cauza creşterii accentuate a costurilor salariale din ultimii ani, în pofida situaţiei economice favorabile. Numărul angajaţilor ar urma să crească cu 250.000 anul acesta şi cu 100.000 în 2014. Anul acesta rata şomajului va urca la 6,9% de la 6,8% anul trecut. În 2014, indicatorul va ajunge la 7%. Totuşi, situaţia este cu mult mai bună decât în ţările de la periferia zonei euro. În Spania şi Grecia rata şomajului este de 27%.

 

Îmbătrânirea populaţiei este călcâiul lui Ahile al economiei germane

Analiştii atrag atenţia că economia germană nu este atât de solidă precum pare. În ultimii ani, guvernul nu a implementat nicio reformă de stimulare a creşterii economice. De asemenea, din cauza politicii energetice vizionare, facturile la electricitate ale gospodăriilor sunt cu 40% mai mari decât media din UE.

În plus, Germania are probleme demografice, având cea mai îmbătrânită populaţie din Europa.

În următorii zece ani forţa de muncă se va micşora cu 6,5 milioane, echivalentul numărului total de angajaţi din landul Bavaria. Aceasta înseamnă că vor fi mai puţini contribuabili care să sprijine pensionarii.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 27.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO