ZF 24

Veşti bune pentru România: Activitatea economică a sectorului privat al zonei euro a revenit pe creştere, semn că economia iese din recesiune

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a asigurat săptămâna trecută că zona euro a trecut peste ce a fost mai greu, iar datele „confirmă perspectiva stabilizării activităţii economice. Foto: AFP

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a asigurat săptămâna trecută că zona euro a trecut peste ce a fost mai greu, iar datele „confirmă perspectiva stabilizării activităţii economice. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

05.08.2013, 20:31 753

Un indice care măsoară activitatea economică din industrie şi servicii a urcat de la 48,7 puncte în iunie la 50,5 puncte luna trecută, trecând astfel pentru prima dată după ianuarie 2012 peste pragul de 50 de puncte care delimitează creşterea de scădere.

„Cifrele confirmă revenirea îndelung aşteptată la creştere a economiei zonei euro la începutul celui de-al treilea trimestru, dând speranţe că regiunea se poate în sfârşit îndrepta spre ieşirea din cea mai lungă recesiune“, consideră Rob Dobson, economist Markit, compania de servicii de informaţii financiare care ţine evidenţa indicelui. Indicatorul este calculat pe baza informaţiilor furnizate de directorii de achiziţii ai companiilor europene. Aceştia sunt oamenii responsabili cu cumpărarea materialelor şi produselor necesare afacerilor.

Industria scoate zona euro din recesiune

Îmbunătăţirea se datorează activităţii din industrie, a cărei creştere a contrabalansat scăderea uşoară din sectorul serviciilor. Pentru activitatea uzinelor din Germania iulie este luna cu cel mai mare avans din ultimele 18 luni, scrie The Wall Street Journal. Germania este cea mai mare economie europeană şi de aceea cel mai puternic motor de creştere economică al zonei euro şi Uniunii Europene. Pentru România, piaţa germană este principala destinaţie a exporturilor.

Însă cum rata şomajului este încă apropiată de maximul absolut, cum guvernele sunt hotărâte să diminueze cheltuielile pentru a-şi reduce datoriile şi deficitele bugetare şi cum creditarea oferită de bănci afacerilor este în scădere, orice revenire economică va fi probabil modestă şi fragilă.

Evoluţia comerţului cu amănuntul, un indicator al dispoziţiei populaţiei de a cheltui, subliniază cât de vulnerabilă va fi creşterea. Comerţul de retail din uniunea monetară a scăzut în volum cu aproape 1% în iunie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Eurostat. Faţă de luna anterioară, indicatorul a înregistrat cel mai mare declin de după decembrie 2012, de 0,5%. În termeni anuali, cele mai mari scăderi au fost consemnate în Spania (6,9%), Slovenia (3,6%) şi România (3,1%).

Spania este unul dintre statele cel mai puternic afectate de recesiune, iar despre Slovenia unii analişti spun că va fi următoarea pe lista ţărilor asistate financiar.

Cele mai puternice creşteri le au Luxemburg (27,5%), Lituania (6,7%) şi Polonia (5,5%). Luxemburg este cel mai bogat stat din lume în funcţie de PIB per capita, conform calculelor FMI. Economia Lituaniei a avansat în cel de-al doilea trimestru datorită exporturilor şi creşterii consumului din partea gospodăriilor pe fondul majorării salariilor, potrivit SEB Bank. Polonia este singura economie din UE care nu a intrat în recesiune în timpul şi după criza economică şi financiară globală, iar această performanţă se datorează tocmai unei cereri interne puternice.

Mai mult optimism

În susţinerea ideii că zona euro este pe cale să-şi revină după aproape trei ani de turbulenţe economice şi cea mai lungă recesiune din istoria sa stau date care arată că încrederea populaţiei şi a oamenilor de afaceri în economie a urcat în luna iulie la maximele ultimelor 15 luni. Încrederea oamenilor de afaceri s-a consolidat în toate sectoarele cu excepţia construcţiilor şi s-a deteriorat în doar una – Olanda – din cele mai mari cinci economii, scrie agenţia Thomson Reuters.

Creşterea cheltuielilor populaţiei va susţine, cu siguranţă, economia, cu toate că Banca Centrală Europeană apreciază că revenirea se va baza mai ales pe exporturi.

„Zona euro a mai experimetat reveniri aparente înainte, dar întărirea încrederii şi îmbunătăţirea altor indicatori anticipativi justifică cel puţin un pic mai mult optimism de această dată“, spune Dobson.

O sclipire de speranţă oferă şi piaţa muncii din zona euro. Numărul şomerilor a înregistrat o scădere minusculă în iunie, de 24.000, la 19,26 milioane. Aceasta este prima scădere din ultimii doi ani, notează AFP. „Piaţa muncii rămâne cea mai urâtă sperietoare din zona euro, în condiţiile în care numărul mare de şomeri împiedică creşterea şi creează tensiuni politice şi sociale. Dar chiar şi aici încep să apară veşti bune“, a mai spus Dobson.

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a asigurat săptămâna trecută că zona euro a trecut peste ce a fost mai greu, iar datele „confirmă perspectiva stabilizării activităţii economice“, scrie Bloomberg.

 

Exporturile Asiei s-au împotmolit

Exporturile Japoniei, Chinei, Coreei de Sud, Taiwanului, Thailandei, Hong-Kongului şi Singapore au stagnat în cel de-al doilea trimestru, în parte din cauza unei scăderi de 9% a livrărilor către Uniunea Europeană, scrie agenţia Thomson Reuters. Aceste ţări se numără printre cei mai mari exportatori ai Asiei. Creşterea relaţiilor comerciale ale Chinei cu ţările vecine nu a reuşit să contrabalanseze scăderea cererii din Europa pentru produsele japoneze. Încetinirea vine în pofida revenirii economiei americane, alimentată mai ales de piaţa imobiliară şi de investiţiile în industria gazului de şist. Încetinirea exporturilor va îngreuna eforturile ţărilor asiatice de a face faţă migraţiei fondurilor internaţionale de investiţii către Vest. Exporturile reprezintă echivalentul a 35% din economia agregată a regiunii.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO