ZF 24

Vicepresedintele Dacia avertizeaza asupra "amenintarii auto coreene"

Stroe avertizeaza asupra "amenintarii auto coreene"
28.01.2010, 17:52 48

Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia, a declaratca producatorii auto europeni si locali vor avea de suferit dupaintrarea in vigoare a acordului de liber schimb intre UniuneaEuropeana si Coreea de Sud.

Amenintarea vine din partea producatorilor sud-coreeni deautomobile care in urma ridicarii barierei taxelor vamale vor puteacomercializa autoturisme cu un pret mai mic cu 10%.

"Va aparea un fenomen de distorsiune dar cu efecte in 2010 simai departe. Va fi un dezechilibru intre piete", a spus Stroe,amintind ca in 2009 in Europa au fost comercializate 730.000 deautomobile de origine coreeana in timp ce fluxul de automobiledinspre Uniunea Europeana spre Coreea a insemnat doar 21.700 deautomobile.

"Singura solutie este sa reducem in continuare costurile defabricatie, ca sa putem sa fim in competitie si sa ramanem inpiata",a spus Stroe, referindu-se la producatorii autoeuropeni.

Pe piata locala Kia si Hyundai au importat 6.145 si respectiv10.798 de autovehicule insa in statisticile de inmatriculare pentrucele doua marci coreene datele difera.

Diferentele apar din cauza reexporturilor catre alte piete undecererea a fost stimulata de programele Rabla.

Chiar daca Hyundai a devenit anul trecut cea mai bine vandutamarca de import, in statisticile de inmatriculare apare cu ceva maimult de 5.000 de unitati, in timp ce la Kia doar 30% dintreautomobile raportate drept vandute au fost inmatriculate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO