ZF Live

Video ZF Live. Andrei Frunză, eJobs: Profit de 2,5 milioane de euro în 2015, cu o marjă de 65%

Autor: Alexandra Marcu

24.02.2016, 00:06 1928

eJobs, una dintre cele mai mari platforme online de recrutare de pe plan local, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 3,8 milioane de euro, în creştere cu peste 30% faţă de 2014, şi un profit de 2,5 milioane de euro, marja de profit situându-se astfel la 65%. Pentru anul acesta, portalul de recrutare online ţinteşte venituri cu 40% mai mari, primele luni ale anului înregistrând deja creşteri de peste 50% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015.

„Anul acesta ne aşteptăm la o creştere de 40%. Lunile ianuarie şi februarie au fost cele mai bune din istorie. Luna februarie are creştere de peste 66% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, a declarat Andrei Frunză, directorul operaţional al platformei eJobs, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Portalul eJobs are în momentul de faţă listate peste 32.000 de poziţii deschise de la aproape 10.000 de companii, iar preţul mediu pentru un anunţ de angajare prezent pe site 30 de zile este de 100 de euro.

„Nevoia de a angaja este imediată, companiile mari îşi închid posturile deschise după circa două săptămâni. Suntem peste media pieţei în ceea ce priveşte numărul de poziţii deschise pe lună“, a precizat Frunză.

În acest an, pe platforma eJobs s-a obser­vat o creştere a pretenţiilor can­didaţilor în ceea ce priveşte nivelul sala­rial cu aproape 20% faţă de anul trecut. Oferta de candidaţi este destul de limi­tată, iar cea mai intensă luptă se dă între anga­jatorii din IT, banking sau auto. „Se cere un istoric convingător în industria spe­cifică, iar candidaţii au crescut pretenţiile salariale“, a punctat Frunză. 
 
Pe măsură ce se dezvoltă, companiile trebuie să recruteze din ce în ce mai multe persoane, anul acesta fiind cu 50% mai multe poziţii deschise decât în perioada similară din 2015. „Avem clienţi care postează anual 10.000 de poziţii, iar factura cea mai ridicată a fost de 20.000 de euro pentru o companie.“
 
Într-o piaţă competitivă, companiile şi recrutorii trebuie să acceseze mai multe canale pentru a atrage un nou can­didat şi pentru a avea o rată de suc­ces mai mare într-un timp mai scurt. „Ne­voia de a angaja este imediată, head­hunting nu este specific doar la nivel de top management“, a completat el.
 
Pe eJobs se recrutează persoane atât pentru poziţii entry-level, cât şi pentru upper middle management, pentru că este o platformă dedicată publicului larg.
 
„Primim orice tip de anunţ, avem şi un anunţ pentru CFO de la o companie cu peste 250 de angajaţi. Salariul nu este o informaţie publică, nu le cerem candidaţilor sau companiilor să publice salariul pe care îl vor sau pe care îl oferă.“
 
Andrei Frunză a mai spus că este în curs de a dezvolta echipa de research, dar va lucra şi la nivel de produs şi marketing, pentru a ajunge la nivelul pieţelor din jur. „Piaţa este generoasă atât ca număr de candidaţi, cât şi ca număr de companii care generează cererea de angajare.“
 
Unul dintre target-urile eJobs este să aibă deschise 30.000 de poziţii lunar având în vedere că România se află sub media ţărilor vecine. Un site de recrutare din Ungaria are peste 50.000 de anunţuri de angajare pe lună, iar piaţa recrutărilor online din Elveţia ajunge la 100 milioane de franci venituri totale anuale.
 
„Creşterea economică ne ajută, anul acesta sper să depăşim 5 milioane de euro şi să atragem 15.000 de companii din ţară să apeleze la serviciile noastre“, a punctat directorul operaţional al platformei eJobs.
 
El a adăugat că românii încă învaţă şi se familiarizează cu sistemele online de recrutare şi că în piaţa locală sunt 40.000 de companii.
 
Platforma eJobs are o cotă de 55% din piaţa de recrutare online din România, care este estimateă la circa 8 milioane de euro. Principalii competitor ai eJobs sunt portalurile bestjobs.ro, dar şi reţeaua professională de socializare LinkedIn.
 
Printre oraşele în care se postează cele mai multe anunţuri de recrutare online se numără Bucureştiul, Timişoara, Clujul, zona de vest a ţării. „Jumătate dintre anunţuri sunt în Bucureşti. Timişoara şi Cluj sunt de asemenea pieţe competitive, însă inventarul de candidaţi e mai limitat decât în Bucureşti“.
 
 
Ce a mai spus Andrei Frunză la ZF Live:
 
- Cred că este loc pentru un jucător specific, pe o anumită nişă
 
- Cele mai mari provocări stau în lucrurile apparent simple, precum a corela CV-uri cu cerinţele angajatorului astfel încât aplicantul să corespundă în mare parte cu cerinţele angajatorului
 
- Candidaţii completează un CV într-un format predefinit şi angajatorii completează aproximativ aceleaşi câmpuri în aplicaţie
 
- În 2018 vrem să ajungem la 10 mil.euro
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO