ZF 24

Video ZF Live. Banca Transilvania îşi înfige steagul pe o piaţă de 3 miliarde de euro

Doru Lionăchescu a fondat firma de consultanţă Capital Partners în urmă cu zece ani alături de Andrei Diaconescu, Victor Căpitanu şi Vlad Buşilă. Anterior el a deţinut poziţii de conducere la ING, Citibank şi Bancpost

Doru Lionăchescu a fondat firma de consultanţă Capital Partners în urmă cu zece ani alături de Andrei Diaconescu, Victor Căpitanu şi Vlad Buşilă. Anterior el a deţinut poziţii de conducere la ING, Citibank şi Bancpost

Autor: Roxana Pricop, Roxana Rosu

15.03.2016, 00:08 1927

Banca din Cluj intră pe piaţa de fuziuni şi achiziţii prin preluarea firmei Capital Partners.

Banca Transilvania, a treia instituţie de credit ca mări­me, a luat ieri prin surprin­dere piaţa , anunţând o nouă achiziţie-fulger la doar un an de la preluarea Volksbank România. Prin intermediul propriei firme de bro­keraj BT Securities, banca a preluat activitatea de investment banking a Capital Partners, cea mai importantă firmă independentă de consultanţă în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor şi a finanţărilor de tip corporate.

Astfel, BT îşi face intrarea pe o piaţă din care era absentă, dar care în 2015 a ra­por­tat o creştere semnificativă până la 3 miliarde de euro. Cei mai mari ju­cători din piaţa locală de fuziuni şi achiziţii sunt marile firme de con­sultanţă şi audit (KPMG, PwC, EY, De­loitte), dar şi divi­ziile „in house“ ale băncilor Raiffeisen, BCR şi BRD.

„Intrarea pe piaţa investment banking-ului este o piatră de hotar pentru evoluţia noastră, în condiţiile în care consolidează ga­ma noastră de produse şi servicii furni­za­te pentru clienţii mari. Intenţia noastră este de a combina platforma şi experienţa BT Securities şi cea a di­vi­ziei de corporate din ca­drul băncii cu expertiza Ca­pi­tal Partners în in­vest­ment banking, pen­tru a profita de oportu­ni­tăţile de piaţă în creş­tere de pe plan local“, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania de peste un deceniu.

„Obiectivul este să creăm în 1-2 ani cel mai puternic pol financiar cu capital românesc“, a declarat ieri la ZF Live Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Part­ners, cel care a fondat firma de con­sul­tanţă în urmă cu zece ani alături de Andrei Diaconescu, Victor Căpitanu şi Vlad Buşilă.

Doru Lionăchescu este unul dintre cei mai reputaţi bancheri din România. Înainte de a fonda Capital Partners, el a de­ţi­nut poziţii de conducere la ING, Citi­bank şi Bancpost.

La începutul anilor ’90, el a pornit şi a condus din poziţia de re­dac­tor-şef adjunct publicaţia financiară Capital.

Tranzacţia a cărei valoare nu a fost făcută publică constă în preluarea echipei şi a brandului Capital Part­ners, noua entitate urmând să se numească BT Capital Partners. Tran­zacţia urmează să fie finalizată până la sfârşitul acestei luni. BT Capital Partners va intra astfel sub regle­mentarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, şi nu sub cea a BNR.

BT Securities, care la finalul anului 2014 avea 56 de angajaţi, va face echipă comună cu cei şapte angajaţi ai Capital Partners. BT Se­cu­rities este al cincilea cel mai mare broker de la bursa din Bu­cureşti, cu tran­zacţii inter­me­diate în va­loare de 800 mil. lei în 2015.

Acţiunile TLV au crescut cu 0,6% în şedinţa de tran­zacţionare de ieri, în linie cu restul pieţei.

Preşedintele Ca­pital Partners se aşteaptă ca piaţa de tranzacţii şi achiziţii să crească în pe­rioada următoare, fiind premise pentru câte o tranzacţie la fiecare 1-2 săptă­mâni, ceea ce face ca 2016 să fie probabil cel mai bun an de după 2007-2008.

„Cred că asistăm la un moment în care sunt puţine şanse să vedem o întoarcere de tendinţă în economie, este un momentum, dat nu numai de consum, ci şi de revenirea investiţiilor. O simt în dialogul cu investitorii.  Cred că vom vedea la 7-14 zile o tranzacţie, sunt aproape convins că va fi cel mai bun an de după 2007-2008.“

Entuziasmul de pe piaţa locală este susţinut şi de conjunctura interna­ţională, pieţele fiind inundate de lichiditate. Indicele de referinţă Euribor este negativ. În plus, mediul economic este influenţat de dezinflaţie, care face ca puterea de cumpărare şi capacitatea de investiţii să crească.

„Vom asista la consolidări sec­toriale, jucători care ies din pieţe, alţii care intră. Mă uit cu mare atenţie la energie, unde conjunctura mondială se pretează la mari dealuri, inclusiv în România, pe fondul preţului redus al barilului de petrol.“

„Vrem să construim cel mai mare pol financiar cu capital românesc. Sunt momente când consolidarea unui grup local echi­librează nişte pieţe. Să ne uităm de exemplu la sectorul telecomuni­ca­ţiilor şi cel de bri­colaj, în care apariţia unui jucător local pu­ternic a echilibrat jocul“, a declarat pre­şe­dintele Capital Part­ners despre tran­zacţia cu Banca Tran­sil­vania. În opinia lui Lionă­chescu, com­paniile româneşti nu mai sunt în situaţia din anii ’90, când erau într-o cursă pen­tru a asimila know-how şi tehnici mana­ge­riale, ci pot juca de la egal la egal cu firmele de afară. „Plecăm cu convingerea că vom fi pe pri­mul loc. Intrăm într-o nouă ligă, o nouă etapă.“

Noua entitate BT Capital Partners va asista şi va consilia companiile pen­tru listarea la bursă şi pentru atra­gerea de noi investitori, va oferi servicii de bro­keraj, consultanţă pentru fuziuni şi achi­ziţii, finanţare şi structurare de ope­ra­ţiuni financiare complexe, cerce­tare de piaţă şi consultanţă pentru mana­ge­ment strategic.

„Este o tranzacţie importantă, care pre­supune preluarea activităţii de in­vestement banking prin transfer de acti­vitate care presupune preluarea bran­dului, a proprietăţii intelectuale aferentă activităţii asociate, a do­meniilor de internet, transferul echipei de invest­ment banking“, a mai spus Lionă­chescu.

Mişcarea făcută de cei doi jucători români răspunde unei tendinţe vizibile pe piaţa globală de investment banking, de a oferi clienţilor servicii integrate. „Obiectivul este să creăm în 1-2 ani cel mai puternic pol financiar cu capital românesc.“

Doru Lionăchescu a fondat Capital Partners în urmă cu 10 ani, împreună cu alţi parteneri, şi a fost până acum consultant pentru tranzacţii în valoare de peste 2 mld. euro. Una dintre aceste tranzacţii a vizat vânzarea BT Asigurări către Groupama.

„Îl cunosc pe Horia Ciorcilă (n.red. preşedintele şi unul dintre fondatorii BT) de peste 15 ani, i-am asistat în tranzacţii, ne-am consultat în criză, când grupul avea nevoie şi de alte păreri despre piaţă, e o relaţie consolidată în timp.“

Discuţiile pe marginea preluării au început în urmă cu 5-6 luni, primul pas fiind evaluarea tranzacţiei din punct de vedere strategic. Evaluatorii indepen­denţi angajaţi de BT au fost de la KPMG.

„Echipa de la BT a reuşit o performanţă colosală. Acum 20 de ani era o bancă provincială, mică, acum e cea  mai mare bancă locală din România şi sunt momente când e mai valoroasă, raportat la capitalizare, decât mari grupuri financiare din Europa.“

Doru Lionăchescu este de părere că în succesul BT  un cuvânt greu de spus l-a avut spiritul antreprenorial, curajul şi puterea de muncă a lui Horia Ciorcilă combinat cu capacitatea managerială a lui  Omer Tetik (n.red. director executiv al BT).

Preşedintele Capital Partners a spus că valoarea tranzacţiei este confi­denţială, dar reflectă palmaresul firmei şi valoarea percepută de cumpărător, confirmată de evaluatori independenţi.

Capital Partners realizează îm­preună cu Ziarul Financiar de 10 ani Topul celor mai valoroase companii din România, un demers unic în România şi în regiune de evaluare a celor mai mari companii locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO