VIDEO ZF LIVE. Ciprian Bujor, Linkage: Poţi să îţi dai seama dacă cel din faţa ta vrea să facă afaceri cu tine după doar trei minute

18 feb 2016 Ziarul Financiar

Românii sunt buni vânzători şi îşi dau seama foarte repede de intenţiile partenerilor de afaceri, a spus în cadrul emisiunii ZF Live Ciprian Bujor, trainer al Linkage România, o firmă de training care face parte din reţeaua internaţională cu acelaşi nume, activă pe piaţă de 25 de ani.
 
„În ultimii ani am constatat că piaţa este mult mai «matură», iar cei care fac afaceri într-un anumit sector sunt mult mai atenţi atunci când încheie o tranzacţie şi au o nevoie mai mare să fie mai cinstiţi cu cei din jur.“
 
Ciprian Bujor a lucrat anterior în Serviciul Român de Informaţii (SRI), însă a renunţat pen­tru o carieră în sec­torul privat. „De la SRI am învăţat în pri­mul rând să lu­crez cu oamenii şi că este foarte im­por­tant modul în care primeşti sau tran­smiţi un me­saj.“
 
Prezentă şi pe piaţa locală din 2005, Linkage se ocupă cu instruirea echipelor de vân­zări, pentru a le ajuta să se poziţioneze în faţa clienţilor.
 
„În 2013 am început un program numit «Now I see you», care este bazat pe experienţa mea. Ne-am axat pe lucrul cu corporaţiile şi am mers foarte mult pe partea de vânzări şi de formare a echipelor de vânzători.“
 
Pe parcursul unui an, Ciprian Bujor antrenează până la 10 echipe, res­pectiv în jur de 150 de persoane care îşi doresc să înveţe care sunt paşii pe care trebuie să  îi urmeaze pentru a deveni buni lideri sau cum pot obţine rezultatele dorite într-un parteneriat de afaceri. „Poţi să îţi dai seama în două-trei minute ce intenţii are cel din faţa ta, dacă are o intenţie reală de a merge mai departe cu o anumită tran­zacţie, în funcţie de ce produs caută.“
 
Linkage are mai multe programe care se axează pe descoperirea liderilor şi plasarea lor în anumite companii, în care este nevoie de un anumit tip de talent.
 
„Liderii sunt acele persoane care îi fac pe cei din jurul lor să le urmeze fără a-şi impune neapărat voinţa sau fără a se sprijini de un «aparat» din exterior, dar şi acele persoane care se remarcă de la început, până să ajungă în poziţia de conducere.“
 
În ceea ce pri­veşte deprin­de­rile pe care cineva tre­buie să le aibă pen­tru a-şi  da seama de intenţiile parte­ne­rului de afa­ceri, trai­nerul spune că tre­buie să existe o con­cor­danţă între mimica, gestica şi me­sajul verbal trans­mis de inter­lo­cutor.
 
„Din prima interacţiune pe care o ai cu o persoană îţi poţi da seama care sunt raporturile de forţă, care este setup-ul mental al persoanei res­pective, dacă te priveşte sau nu de sus. Totuşi, este important să nu scoţi din context mişcările pe care le face cealaltă persoană“, a mai spus Bujor la emisiunea de business.
 
Potrivit trainerului, cei care ştiu să mintă foarte bine nu spun minciuni «grosolane», ci amestecă adevărul cu minciuna pentru a ieşi un mesaj cu o oarecare tentă de adevăr, ca o legendă.
 
„Acelaşi lucru se întâmplă şi în interacţiunile de business. Vei încerca în mod natural să ridici puţin atribuţiile pozitive ale produsului pe care îl prezinţi, astfel încât cel din faţa ta să nu cadă în extrema în care să îşi dea seama că de fapt exagerezi, dar totuşi să fie mai dispus să cumpere de la tine şi nu de la altcineva“.
 
Bujor spune că îşi învaţă clienţii să fie buni ascultători, pentru că un bun vânzător trebuie să ştie în primul rând să asculte. „E normal să îţi vezi clientul ca pe un partener pe termen lung pe care trebuie să-l asculţi“.
 
În ceea ce priveşte punctele slabe ale liderilor români, trainerul spune că există o lipsă de implicare şi de dorinţă din partea lor pentru a schimba lucrurile din jur. „De obicei, românii se orientează la avantajele pe care le obţin ei personal şi nu la beneficiile pentru toţi“.
 
 
 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2015

 
Cuvinte cheie:
afaceri
, zf live
, training
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide