ZF Live

VIDEO ZF Live. Corneliu Fecioru, director general al Wienerberger: Sunt cam 10 poli urbani cu o creştere accentuată pe rezidenţial. Ne putem imagina un Bucureşti cu 4 milioane de locuitori în 2030

Autor: Roxana Rosu

31.03.2016, 00:05 2132

Piaţa materialelor de construcţii pen­tru zidărie a crescut cu 7% anul tre­cut, peste estimări, după un avans de 5-6% în 2014, dar este încă departe de anii de boom şi de maximul din 2008, a spus la ZF Live Corneliu Fecioru, director ge­neral al Wienerberger.

„Cel mai bun an a fost 2008, iar 2013 cel mai slab. Şi în 2014 şi în 2015, piaţa de zi­dărie a crescut cu 5-6%, chiar 7% anul tre­cut, mai mult decât ne aşteptam. Şi la an­sambluri rezidenţiale şi la case unifa­mi­liale.“

Pe segmentul de case, construcţiile au rămas la un nivel constant în ultimii 4-5 ani, acelaşi număr de familii contruindu-şi locuinţe.

În schimb, se remarcă un op­ti­mism mai mare al dezvoltatorilor şi creş­tere bună pe zona construcţiilor de aparta­mente. Şeful Wienerberger spune că începutul de an a fost amestecat, cu o perioadă rece, dar chiar şi aşa proiectele mari au continuat în ritm susţinut. În plus, primul trimestru este mai puţin relevant pentru industria construcţiilor, aşa că abia la jumătatea anului se va putea evalua corect situaţia sectorului şi evoluţia faţă de 2015.

Totuşi, luna ianuarie a adus cel mai mic număr de autorizaţii de construire din ultimii cinci ani, Corneliu Fecioru co­mentând că există o preocupare legată de legea dării în plată şi de impactul ei asupra condiţiilor de creditare. „Creş­te­rea pieţei a venit mai ales din creşterea pieţei de apartamente. În România ve­dem acelaşi proces rapid de urbanizare ca şi în restul Europei, dar cu o distribuţie foarte inegală la nivelul ţării. Sunt cam 10 poli urbani cu o creştere accentuată şi în cel mai bun caz stabilitate sau chiar scădere pe alte judeţe.“

Corneliu Fecioru explică diferenţele prin faptul că tinerii din Botoşani de exemplu se duc la facultate la Iaşi şi ră­mân acolo, devenind clienţi la programul Prima casă. La fel se întâmplă şi în alte ju­deţe, mulţi tineri din Slobozia, Slatina sau Craiova venind la Bucureşti.  „Ne putem imagina un Bucureşti cu peste 3,5-4 milioane de locuitori în 2030.“

În ceea ce priveşte preţurile, ele sunt sub maximul din 2008, în condiţiile în care piaţa este foarte fragmentată şi con­cu­ren­ţială, pe zidărie roşie, albă şi BCA. În ciuda aparenţelor, costul zidăriei repre­zintă doar o mică parte din costul total al unei case noi. Astfel, la o casă de 200 mp, cam jumătate din materialele folosite reprezintă zidăria, cărămida folosită, dar la cost acestea reprezintă 5-6%.

„Trebuie să fim atenţi la rezistenţă, dar şi la confort, iar cărămida asigură un micro­climat foarte bun, pentru că pere­tele respiră.“ Piaţa materialelor de con­strucţii va fi in­fluenţată în următorii ani şi de intrarea în vigoare a două directive europene le­gate de eficienţa energetică, prin care clă­dirile publice construite după 2018 tre­buie să aibă consum energetic aproape zero. Aceeaşi prevedere se va aplica la clă­dirile rezidenţiale din 2020.

Grupul Wienerberger a raportat anul tre­cut afaceri totale de 3 miliarde euro, cu un plus de 5%, şi un EBIDTA ope­raţional de 370 milioane euro, în urcare cu 17%, fiind cel mai bun an după criza economică. În România, compania a fost de asemenea pe plus, cu un avans peste media la nivel de grup.

Grupul austriac a intrat pe piaţa românească în anul 1998 şi deţine trei fabrici de cărămizi, în Dâmboviţa, Sibiu şi Cluj. Wienerberger Sisteme de Cărămizi a finalizat 2014 cu afaceri de 142,7 miloane lei (32 milioane euro), în creştere cu 15%.

Pe piaţa de cărămizi, evaluată la peste 70 milioane euro, activează şi companii precum Brickston (Ceramica), Cemacon sau Siceram.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO