ZF 24

VIDEO ZF Live. Mariana Vlad, Happy Friday: Cum îţi faci un business cu mic dejun pentru corporatişti

Autor: Greta Bogdan

21.08.2016, 10:08 1686
Mariana Vlad, 33 de ani, a decis să urmeze calea antre­pre­no­riatului în urmă cu un an, când a părăsit clasicul birou pe care îl avea într-o companie media pentru a-şi împlini visul de a lansa un nou concept de „breakfast“ (mic dejun - n. red.) pentru cor­poratişti.
 
Acum le pregăteşte IT-iştilor dintr-un laborator mic de­junuri cu sendvişuri din carne, legume sau deserturi cu fructe.
 
„Fiind într-un open space la fostul loc de muncă, mă ocupam de vânzările online şi îi vedeam în fiecare dimineaţă pe cei 50-60 de colegi ai mei cum ajung la birou îşi deschid calculatorul, mănâncă un covrig pe care şi l-au luat într-o mare fugă de la metrou şi asta era tot.“ Astfel, în 2015 aceasta şi-a materializat ideea de a avea un business pentru corporatişti creând brandul Happy Friday, a declarat ea la emisiunea de business ZF Live.
 
„În Europa nu există încă un cult, un trend al mic de­junului, dar nu cred că e imposibil să învăţăm asta sau măcar să încercăm să ne educăm în acest sens. Pe acel covrig mâncat în grabă l-am putea înlocui cu un iaurt cu granola sau cu ceva care să ne aducă un aport de energie pentru întreaga zi.“
 
Mariana Vlad a investit iniţial 5.000 de euro în afacerea sa după ce şi-a gândit în perspectivă toate procesele legate de organizare. Locul în care îşi desfăşoară activitatea este un labo­rator pe care l-a închiriat şi în care pregăteşte în medie, pe zi, două comenzi care conţin sendvişuri, prăjituri, dar şi alte dul­ciuri, după preferinţe, pentru aproximativ 50 de persoane. În oferta sa nu sunt incluse şi băuturile energizante precum cafeaua.
 
În ceea ce priveşte planurile legate de businessul său, Mariana Vlad ţinteşte să ajungă şi în alte oraşe în afară de Bucureşti cu produsele sale sub brandul Happy Friday.
 
„Acum mă tentează Clujul foarte mult. Sunt deja cu ochii pe tot ce înseamnă IT. Mai am câteva idei de business, am nişte produse pe care vreau să le duc în supermarketuri.“
 
Clienţii Happy Friday pot alege din două variante de mic dejun: varianta „do it yourself (pregă­teşte-ţi singur - n. red.), prin care vor găsi toate ingrendientele pe masă şi pot face combinaţiile dorite, sau varianta „ready made“ (gata pregătit - n. red.), prin care mâncarea se livrează în cutii şi poate fi consumată direct.
 
Cea mai profitabilă lună din acest an pentru businessul Marianei Vlad a fost iulie, în care a făcut şi una dintre cele mai mari livrări, de 7.000 de prăjituri pentru 700 de corporatişti. Toate acestea, spunea ea, au fost rezultatul muncii a trei angajaţi. Un alt proiect de anul trecut a al firmei a fost livrarea a 1.700 de pachete cu sandvişuri şi desert.
 
„Companiile îşi fac abonament, ne spun ce buget au, de exemplu de câteva sute de euro, pentru câţi angajaţi au nevoie de mâncare şi ne întreabă ce le putem oferi“.
 
Un buget minim pentru o comandă este de 5-7 euro de persoană. 
 
În sezonul de vară, clienţii săi preferă fructele şi legumele proaspete, lucru care a devenit deja un trend. Spre sezonul rece, aceştia încep să se orienteze către produse mai consistente, potrivit ei.
 
Lunar, după efectuarea tuturor plăţilor, antreprenoarea spune că rămâne cu un profit mediu de aproape 3.000 de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO