ZF 24

VIDEO ZF Live. Mihai Căruntu, analist BCR: 70% din companiile listate la bursă sunt monopoluri şi oligopoluri care vor păstra trendul ascendent al dividendelor

Autor: Roxana Rosu

18.02.2016, 00:06 852
România nu are motive serioase de a înregistra scăderi semnificative pe bursă, în pofida tensiunilor de pe pieţele externe, în condiţiile în care 60-70% din companiile listate sunt monopoluri, oligopoluri, care vor păstra şi în următorii zece ani trendul ascendent al dividendelor, a spus la ZF Live Mihai Căruntu, analist la BCR.
 
„Pieţele financiare internaţionale vin după şase ani de creştere, de aceea s-au şi simţit tensionate şi stresate şi au fost predispuse să interpreteze negativ fluxul de ştiri. În România, avem o piaţă a dobânzilor care stă la 1% pe an, randamente la titluri de stat de 2%, un randament net pe dividend de 7-10%, la companii monopoluri, stabile, şi toate acestea nu ne-ar indica motive de scăderi substanţiale.“
 
Având în vedere nivelul randamentelor la dividende, de peste 7% la Transgaz, 9% la Transelectrica, peste 10% la Romgaz şi 7% la Fondul Proprietatea, nu putem vorbi în niciun caz de o piaţă a acţiunilor neatractivă.  
 
Pe de altă parte, profitabilitatea acestor companii a fost mai mare decât cea normală graţie metodologiei de stabilire a tarifelor de către ANRE şi vom vedea o scădere a acestor indicatori în 2016, în paralel cu creşterea prognozată a inflaţiei, urmată de creşterea dobânzilor. Chiar şi aşa, piaţa de la Bucureşti rămâne interesantă pentru investitori, mai spune analistul.
 
Privind rezultatele aferente anului trecut raportate de companiile de la BVB, el apreciază că sectorul bancar a avut o evoluţie bună, susţinută de efervescenţa creditării, alături de cele trei mari companii de utilităţi, Transelectrica, Transgaz şi Electrica.
 
Astfel, Transelectrica şi Transgaz au avut profitabilităţi foarte apropiate de 2014, iar la Electrica, companie care încă nu a raportat consolidat, vom vedea probabil un maxim istoric, după cum indicau şi rezultatele la nouă luni.
 
„Această profitabilitate istorică nu este replicabilă în 2016. ANRE a redus tarifele pentru aceste companii. Rezultatele din 2015 sunt efectul unor profituri mai mari decât cele reglementate de metodologia de atribuire a tarifelor de ANRE.“
 
În cazul Transelectrica, rezultatele anunţate sunt foarte apropiate de cele din 2014, dar cu o profitabilitate de aproape două ori mai mare decât cea reglementată, fiind aşteptată o ajustare semnificativă a acestui indicator în 2016. În aceste condiţii, dividendul pe 2016 va fi mai mic decât cel pe 2015, dar randamentele rămân atractive comparativ cu piaţa dobânzilor.
 
Transgaz, la rândul ei, este o companie favorizată de deprecierea leului faţă de dolar, în condiţiile în care activitatea de tranzit este denominată mai ales în dolari, dar şi de reducerea cheltuielilor de mentenanţă. Aceste modificări au crescut profitabilitatea businessului de transport intern în ultimii ani. „Şi aici vom vedea profit mai mic în 2016, dar compania rămâne atractivă prin dividende“, spune Căruntu.
 
O influenţă majoră în businessul Transgaz o are relaţia cu Gazprom, 35% din profitabilitatea operaţională a companiei române fiind generată de businessul de tranzit cu gigantul rus şi cu Bulgargaz.
 
„Marja de profitabilitate pe această linie de business este chiar de 80%.  Este un business foarte profitabil. O treime din profit şi 15% din venituri vin din relaţia cu Gazprom“.
 
Uniunea Europeană a solicitat statelor membre să organizeze licitaţii pentru alocare contractelor de transport al gazului, dar în cazul României există un singur operator, cu acces la Gazprom. „Aşa că licitaţia va aduce un preţ apropiat de cel prin negociere directă. Înţelegerea e foarte rentabilă pentru noi“
 
De asemenea, compania a raportat o profitabilitate rezonabilă pe businessul de transport intern, a doua linie de business.
 
În ceea ce priveşte dividendele, 50% din profitul Transgaz merge în această direcţie, cu un randament net de peste 7%, rezonabil având în vedere dobânzile practicate la depozitele bancare, nivelul ROBOR sau randamentul titlurilor de stat.
 
Pentru Romgaz, 2015 a adus o ajustare a profitabilităţii, pe fondul reducerii consumului, mai ales la producătorii de îngrăşăminte, la care s-a adăugat iarna blândă, mai ales în T4. Potrivit estimărilor, consumul de gaze va marca o scădere de 4,5% pe tot anul trecut, iar producţia Romgaz o diminuare cu 1,8%.
 
„Preţurile au fost ajutate de reluarea procesului de convergenţă pentru gazul domestic. Dar au apărut cheltuieli cu provizioanele cu clientul  Electrocentrale Bucureşti, de 230 milioane lei, şi cu Electrocentrale Galaţi“.
 
În schimb, un impact pozitiv va avea decizia Romgaz de a suplimenta cu 200 milioane lei fondul pentru dividende, ceea ce face ca scăderea de profitabilitate din 2015 faţă de 2014, de peste 200 milioane lei, să nu rezulte într-un dividend sensibil mai mic. Compania alocă 85% din profit pentru dividende.
 
Dintre companiile din zona bancară, o situaţie aparte are Banca Transilvania, care afişează  rezultatele consolidate cu Volksbank, cele mai interesante date pentru piaţă fiind cele din T3 şi T4, la nivel de grup. Astfel, conform raportului financiar, stocul de credite al BT creşte cu 40% prin achiziţia Volksbank. Defalcat, BT a anunţat o creştere organică de 10%.
 
Comparând situaţia de la BT cu rezultatele BRD, Mihai Căruntu spune că stocul de credite de la Banca Transilvania reprezintă cam 94% din stocul de credite al BRD, iar cele două bănci au venituri nete din dobânzi apropiate. Veniturile nete din comisioane raportat la stocul de active sunt ceva mai mici ca procent la BT decât la BRD. Analistul precizează că evaluarea BT este de 1,1xcapitalul propriu, la fel ca la BRD, cele două bănci mergând practic umăr la umăr, dar cu strategii diferite. „BT merge pe clienti mici şi de retail, vrea să se apropie de agribusiness, de servicii medicale şi de antreprenoriat. Iar BRD merge pe retail şi clienţi corporate. Va fi interesant să urmărim aceste două bănci“.
 
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO