ZF 24

VIDEO ZF Live. Pain Plaisir: după numai trei săptămâni de la deschidere am fost întrebaţi dacă vrem un nou partener

Autor: Octavian Calei

12.09.2013, 00:05 1276
Monica Aliman, unul dintre cei trei acţionari ai brutăriei artizanale Pain Plaisir din zona Kiseleff a Capitalei, spune că la mai puţin de jumătate de an de la deschidere are vânzări zilnice de 800-900 de euro şi un număr de 150-200 de clienţi.
 
„O baghetă tradiţională franţuzească costă acum 4,5 lei (1 euro), preţul s-a redus de la 5 lei în urma scăderii TVA la pâine. Un croissant este cinci lei”, explică antre­prenoarea, prezentă în emisiunea ZF Live din 11 sep­tembrie.
 
Monica Aliman, care a lucrat anterior în publi­ci­ta­te, s-a asociat în acest business cu Irina Stăncescu, o româncă cu studii de gastronomie şi patiserie la Paris, şi cu britanicul Tom Rees, brutarul Pain Plaisir cu experienţă vastă în domeniu. „Am investit 200.000 de euro şi planul iniţial era să ne recuperăm banii în trei ani. Acum sperăm să ni-i recuperăm mai repede. Pentru deschidere am luat un credit de 60.000 de euro de la bancă, iar restul au venit din resurse proprii.”
 
 
Monica Aliman spune că ea şi-a investit toate economiile proprii în brutărie, Irina Stăncescu şi-a vândut apartamentul, iar Tom Rees a făcut un îm­pru­mut consistent de la părinţi.
 
Vor să angajeze încă două persoane
 
„Iniţial ne-am gândit să deschidem un bistro însă pentru un restaurant logistica este îngrozitoare şi investiţia necesară era prea mare pentru noi, de circa 350.000 de euro.” Astăzi localul Pain Plaisir are produse de brutărie, patiserie şi cofetărie realizate în laboratorul propriu, amplasat în acelaşi spaţiu.
 
„Făina o importăm din Franţa. Cea din România nu era ceea ce îşi dorea brutarul deoa­rece este mai puţin panificabilă şi are nevoie de aditivi. Ne-am dorit o făină curată.”
 
De asemenea, ouăle sunt bulgăreşti, pentru că nu există ouă pasteurizate româneşti, drojdia e turcească, iar vanilia vine din Madagascar.
 
„Valoarea medie a bonului de casă la noi este de 20-30 de lei, sumă pe care un client poate cumpăra fie două tarte, fie o plasă mare de pâine. Surpriza noastră este că din ce în ce mai mulţi seniori vin şi cumpără produse de la noi.”
 
Pain Plaisir are astăzi nouă angajaţi şi mai caută alţi doi, însă Monica Aliman spune că este foarte dificil să găseşti personal calificat pe piaţa muncii din România, în special pentru profesii de genul bucătar sau patiser. „Şcolile noastre specializate nu există. Mai mult, odată ce ai găsit angajaţi este dificil să îi convingi să rămână pe termen lung.”
 
În cinci ani vor fi lanţ de magazine
 
Pe lângă problemele legate de forţa de muncă temerile antre­pre­noarei se leagă de schimbările legis­lative bruşte şi neanunţate.
 
„Dacă aş putea să îi cer ceva pre­mierului, ar fi îmbunătăţirea netă a comunicării între organele de stat şi micii antreprenori care vor să îşi pornească o afa­cere. De asemenea, aş cere reducerea taxelor la salarii de la 64% la 40%.”
 
În ceea ce priveşte planurile sale pentru bu­si­nessul Pain Plaisir Monica Aliman spune că pentru mo­ment vrea o expansiune prudentă, motiv pentru care nu se gândeşte la o des­chidere de local, ci la diversificarea gamei de produse.
 
„Vrem să creştem natural. Peste 5 ani vom fi într-un lanţ de magazine cu un spaţiu de producţie dublu şi 4 magazine de desfacere. Vom avea o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro”, estimează ea.
 
Încă din primele trei săptămâni de la deschidere cei trei parteneri au fost întrebaţi dacă vând, dacă vor un partener sau dacă oferă franciza.
 
„Pentru moment răspunsul la toate aceste întrebări este nu“, a conchis ea.
 
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.09.2013
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO