ZF 24

VIDEO ZF Live. Phillip Walters, British School: Şcoala românească trebuie să pună mai mult accent pe practică

Autor: Ştefan Stan

31.08.2016, 15:00 533
Una dintre diferenţele fundamentale din­tre şcoala românească şi şcoala britanică este accentul pus pe activităţile extra-curriculare, care ajută elevul să se dezvolte şi îi îmbunătăţesc cunoştinţele practice, a spus Phillip Walters, director la British School, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
 
„Activităţile extracurriculare îi dife­renţiază pe elevi. Dacă doar îi ţinem pe copii ocupaţi, nu avem cum să obţinem rezultate maxime. Dacă un copil român vrea să înveţe să cânte la pian, se gândeşte: fie sunt expert şi voi fi un pianist de concert, fie nu mă apuc deloc. Noi vrem să facă mai multe activităţi, să se exprime şi să înţeleagă că nu trebuie să fie cei mai buni din acel domeniu“, a spus Phillip Walters.
 
O altă diferenţă ar fi din punct de ve­dere pedagogic, ca metodă de predare. Şcoala britanică, în timpul studiilor, încurajează specializarea, mai ales în anii superiori. Spre exemplu, în ultimii doi ani de studii la British School se specializează elevii pe 3-4 subiecte. „Noi numim asta specializare. Dacă cineva vrea să fie inginer, va studia fizică şi matematică. Se pune accentul pe lărgirea orizonturilor tinerilor“, a spus Walters. „Sluj­ba noastră este să pregătim elevii noştri pentru un viitor pe care ei speră să îl obţină. Noi ne aşteptăm să se dezvolte şi în alte activităţi, cum ar fi literatura, sportul sau dezbaterile. Este un pic o contradicţie, vrem să îi specializăm, dar vrem să îşi dez­volte şi alte skill-uri importante“, a adăugat el.
 
Directorul de la British School consi­deră că una dintre îmbunătăţirile care ar putea fi făcute în şcolile româneşti ar fi schimbarea aşteptărilor de la copil, precum şi abordarea pedagogică şi modul în care profesorii se raportează la elevi. „Noi am luat cu burse câţiva studenţi români. Elevii au fost destul de inteligenţi să recupereze decalajele de programă, dar stăteau foarte slab practic faţă de elevii care au fost de la început la noi. Este o diferenţă majoră între modalitatea de predare şi abordarea programei şcolare. Diferenţa nu este doar de echipamente şi mobilier, este vorba de aşteptările profesorilor şi ale sistemului de învăţământ de la copii“, a spus el.
 
Tarifele la British School depind de vârsta copilului. Motivul principal pentru care tarifele sunt ridicate, în opinia lui Walters, este că toţi profesorii sunt expaţi, vorbitori nativi de engleză. Preţurile sunt de aproximativ 18.000 de euro pe an.
 
În jur de 500 de elevi studiază la British School, cu vârste cuprinse între 2 ani - de la creşă - şi până la 18 ani, în clasa a 12-a. Sunt aproximativ 60 de profesori care se ocupă de educaţia acestora.
 
Directorul British School susţine că în România ar trebui făcută o investiţie de amploare în sistemul de educaţie, atât în facilităţi cum ar fi laboratoarele, cât şi în metoda pedagogică.
 
„Cred că ar fi interesant să avem schimburi de experienţă, să se uite la şcolile internaţionale şi la alte moduri de abodare, este interesant de interacţionat cu ale culturi şi pedagogii“, a spus Walters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO