ZF 24

Viitorii pensionari au câştigat mai puţin anul trecut. Fondurile de pensii private obligatorii au raportat profituri în scădere cu peste 40% anul trecut. „Vor fi corecţii şi în 2016, poate şi 2017“

Viitorii pensionari au câştigat mai puţin anul trecut....

Autor: Anelis Baciu

20.05.2016, 16:00 1083

Randamentele din ce în ce mai mici ale titlurilor de stat, dobânzile bancare aproape de zero şi volatilitatea crescută a pieţei de capital au pus la grea încercare profitabilitatea fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), majoritatea fondurilor locale raportând scăderi între 40 şi 50% ale profitului net în 2015, potrivit datelor agregate de ZF.

Fondurile de pensii obliga­to­rii au obţinut anul trecut un profit net agregat de peste 730 mil. lei (165 mil. euro), fa­ţă de un câştig net de circa 1,3 mld. lei în 2014.

„Scăderea profitabilităţii din 2015 poa­te fi explicată prin prisma evoluţiei pie­ţelor financiare, care nu au mai oferit câş­ti­gurile generoase din anii pre­ce­denţi. Eco­nomiile şi pieţele financiare nu au o creş­tere unidirecţio­nală pe ter­men lung, ele fiind confrun­tate periodic cu ajustări du­pă care îşi reiau creşterea. Aceste evo­lu­ţii vor fi reflectate inevi­ta­bil şi de per­for­man­ţele fondurilor de pensii, care, însă, de la înfiinţare până în 2015 au avut o performanţă excep­ţio­nală. O ast­­fel de evo­luţie spectaculoasă este firesc să fie ur­mată de o perioadă a corec­ţiilor şi re­aşe­zărilor în 2016 şi poate 2017, care vor re­flec­ta contextul inter­naţional mai de­gra­bă dificil, carac­te­rizat prin ran­da­men­tele mici ale in­ves­tiţiilor“, a de­clarat Ra­du Crăciun, director gene­ral al BCR Pensii.

Scăderea de două cifre a câştigului net nu a fost generalizată în piaţă, un singur fond, respectiv fondul Vital administrat de Aegon, făcând excepţie. Fondul Vital a marcat însă un plus de doar 1% al profitului net, până la 76 mil. lei, ca urmare a integrării fondului Eureko achiziţionat în 2013.

Pe de altă parte, cea mai mare scădere a profitului, de circa 53%, a fost raportată de Alico, fondul de pensii ad­ministrat de americanii de la Metro­politan. Alico Pensii a avut un câştig net de 110 mil. lei anul trecut.

Profitul raportat de un fond într-o anumită perioadă reprezintă câştigul făcut de acesta din investiţii. În cazul fon­durilor de pensii, profitul se capi­tali­zea­ză şi contribuie la creşterea unităţii de fond, adică la randament. Fondurile de pensii private vor distribui câştigurile atunci când participanţii vor ieşi la pensie.

Cel mai profitabil este fondul olandezilor de la NN cu un câştig net de 314 mil. lei anul trecut, cu peste 40% mai mic decât în  2014. Fondul NN a înche­iat anul trecut cu active nete de peste 9 mld. lei şi circa 1,9 milioane de participanţi.

Al doilea fond din piaţă după valoa­rea activelor este AZT Viitorul Tău, administrat de Allianz-Ţiriac Pensii. Fondul, cu active de 5,4 mld. lei, a marcat un profit net de 111 mil. lei, în scădere cu 50% faţă 2014.

Specialiştii din piaţă susţin că este important ca viitorii pensionari să urmărească perfomanţa fondurilor pe termen lung.

„Pentru industria de asset manage­ment în general, din care fac parte şi fondurile de pensii, profiturile sunt deter­minate de randamentele obţi­nu­te. Având în vedere că anul trecut, în întreaga industrie financiară randa­men­tele au fost mai mici decât în anii pre­cedenţi din cauza dobânzilor scăzute şi a evoluţiei slabe a pieţei de capital, im­pactul se regăseşte şi la nivelul pro­fiturilor fondurilor de pen­sii. Însă, în tot acest context eco­no­mic fragil, fondurile de pensii au reuşit să producă în con­tinuare randamente real pozitive pentru participanţi. Astfel, pentru viitorii pen­sionari este im­portant să urmă­rească performanţa pe termen lung a fondu­rilor de pensii“, a declarat Raluca Ţintoiu, CEO al NN Pensii şi preşedinte al Asociaţiei pentru Pensiile Ad­ministrate Privat din România (APAPR).

Profiturile obţinute de fondurile de pensii private obligatorii sunt puternic corelate cu valoarea activelor nete din administrare. Astfel, cu cât valoarea activelor creşte, cu atât sumele dispo­ni­bile pentru investiţii sunt mai mari. În ca­zul fondurilor obligatorii, principala sur­să de creştere a activelor sunt con­tri­buţiile încasate din salariile angajaţilor. În acest an, contribuţia obligatorie a fost fixată la 5% din venitul angajaţilor.

Anul trecut cele şapte fonduri de pensii obligatorii au încasat contribuţii de circa 4,94 mld. lei (1,11 mld. euro), cu 27% mai mult faţă de sumele încasate în 2014. Circa 6,5 milioane de români contribuie lunar cu peste 100 de lei la fondurile de pensii obligatorii. Totodată, mai sunt circa 365.000 de persoane care cotizează la fondurile voluntare.

Fodurile private obligatorii au avut un randament anualizat de 11% de la lansare până în prezent, în timp ce în cazul fondurilor voluntare câştigul anualizat a fost de 8%.

Un român care a pus circa 100 de lei lunar în contul pensiei private obligatorii de la înfiinţarea sistemului până în prezent a strâns în contul de pensie circa 5.000 de lei.

Deşi fondurile de pensii au raportat profituri în scădere administratorii lor se pot lăuda cu câştiguri mai mari. Cei şase administratori de fonduri analizaţi de ZF au făcut un profit cumulat de 78 milioane de lei, cu 70% mai mult în 2014.

Cel mai profitabil administrator a fost NN Pensii cu un câştig net de 31 de milioane de lei, fiind urmat de Allianz-Ţiriac cu un profit net de peste 17 milioane de lei şi Generali Pensii cu un câştig net de 10 milioane de lei în 2015.

În cazul administratorilor de pensii, principalele surse de venit sunt comisioanele de subscriere şi de administrare. Administratorul percepe un comision de circa 2,5% pe lună din contribuţia obligatorie pe care participantul o virează din salariu în contul de pensie privată. În condiţiile în care activele fondurilor au crescut pe parcursul anului trecut cu 30% până la 25 de miliarde de lei, este normal ca şi profiturile administratorilor să se majoreze.

De asemenea, administratorii mai percep şi comisionul lunar de administrare de circa 0,05% din activul total al fondului, comision ce este suportat de fond, nu de participant.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO