ZF 24

Viitorul guvern promite ca va reusi ceea ce nu a facut niciun executiv din 1990 incoace: realizarea unei platforme IT nationale

Viitorul guvern promite ca va reusi ceea ce nu a facut niciun executiv din 1990 incoace: realizarea unei platforme IT nationale
16.12.2008, 18:06 17

Programul de guvernare pe segmentul IT&C anunta o concentrare a cheltuielilor publice pe cresterea ratei de utilizare a internetului si imbunatatirea utilizarii tehnologiilor IT in sectorul public. Programul face referiri la derularea unor programe nationale de investitii in IT&C - decizie pentru care companii locale si multinationale din industrie fac lobby constant. ntrebarea care se pune este daca executivul va avea intr-o perioada de criza bani suficienti pentru asemenea proiecte costisitoare.

Viitorul guvern promite ca va reusi ceea ce nu a facut niciun executiv din 1990 incoace, respectiv realizarea unei platforme IT nationale care sa puna intr-o corespondenta dinamica informatiile referitoare la cetateni, firme si proprietati imobiliare. Atat companiile cat si cetatenii s-au plans ca sistemele IT ale statului nu comunica intre ele, ceea ce creste birocratia si incurajeaza evaziunea fiscala.

Promisiunea de mentinere si continuare a programelor de dezvoltare a infrastructurii IT&C din invatamantul public este in mod particular importanta. Spre exemplu, guvernul Tariceanu a semnat recent prima transa dintr-un contract de 176 mil. euro cu Romtelecom, Altex si Siveco. Restul transelor din contract, reprezentand grosul sumei, au ramas astfel in stand-by.

Noul guvern promite ca va incuraja investitii IT&C in sanatate, plati electronice, schimbul de documente in administratie. Asemenea proiecte sunt vanate atat de companii ca IBM, Oracle, HP sau SAP cat si de companii locale, care ar putea asigura distributia de echipamente sau livrarea de soft si servicii. Ultimii patru ani au fost saraci in proiecte IT&C de anvergura.

O idee sustinuta in perioada guvernarii PSD este readusa pe tapet - respectiv coordonarea si implementarea in mod unitar a tehnologiilor IT&C in administratie. n timpul guvernarii Nastase, proiectele publice IT&C erau avizate de un grup de lucru, condus de premier.

Programul prevede cresterea procentului locuintelor cu acces la internet la 45%. Potrivit Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC), rata de penetrare in randul gospodariilor este in prezent de aproximativ 30%, comparativ cu media de 57% inregistrata la nivelul tarilor membre UE.

n mediul rural, se vizeaza cresterea numarului de localitati care au acces la retelele de comunicatii de banda larga (internet broadband). Romania se situeaza pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste disponiblitatea retelelor internet de mare viteza, rata penetrarii fiind de aproximativ 13%, potrivit Eurostat. Media UE este de 47%.

Executivul vrea sa urce la 60% procentul firmelor care utilizeaza internetul ca principal mijloc de interactiune cu statul, fata de 42% in 2007. Procentul la nivelul Uniunii era de 65%.

Programul vizeaza cresterea la 20% a gradului de acces al populatiei la serviciile publice informatizate. Procentul era de de 2,6% in 2007, fata de media UE de 17,8%.

Statul va infiinta Ministerul pentru Societatea Informationala, o idee sustinuta de mai multi jucatori din industrie.

Se va realiza o platforma nationala de comunicatii, informare si actiune in caz de dezastre, precum si o infrastructura pentru accesul securizat la informatii medicale personale pentru toate institutiile de sanatate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO