ZF 24

Virgil Stoenescu, BNR, tulbura apele: "Stiti ce probleme sunt la Carpatica. Sa dea Dumnezeu ca sa nu...sa avem probleme cu Banca Feroviara!" - UPDATE

07.10.2009, 19:00 451

Virgil Stoenescu, membru al Consiliului de Administratie al BNR,s-a referit, marti, la audierea pentru un nou mandat in conducereabancii centrale, la problemele intampinate de Banca ComercialaCarpatica (BCC), informeaza Mediafax.

"Sigur ca trebuie sa avem banci romanesti. Eu mi-am spus parereasi l-am citat mereu pe Keynes, eu nefiind totusi un keynesist, suntmai degraba, sa va spun sincer, un neoricardian. Totul este facutde munca. Acest lucru m-a obsedat intotdeauna. Nu poti sa nu ai invedere economia reala si o banca...dar aici se pune problemagarantiilor de care vorbea colegul dumneavoastra. Stiti ce problemesunt la Banca Carpatica. Sa dea Dumnezeu ca sa nu...sa avemprobleme cu Banca Feroviara! Problema aceasta a acumulariicapitalului este o chestiune fundamentala, fundamentala...Noitrecem acuma prin perioada acumularii primitive de capital.Gentlemanul pirat este personajul care sta in centru. Lacomia aiade care va vorbeam, negustorul pradalnic si necrutator. Trebuie safacem avere spunea si Ludovic al XVIII-lea dupa un razboi puternic,napoleonian, schimbare de regim: Imbogatiti-va, imbogatiti-va, darprin mijloace oneste", a afirmat Stoenescu, in raspunsul laintrebarea deputatului Petru Calian privind necesitatea infiintariide catre stat a unei banci industriale sau agricole.

Stoenescu a aratat ca in CA al bancii centrale a atras atentiain repetate randuri ca BNR ar trebui sa incerce sa se desprinda derolul strict, legal, privind stabilitatea preturilor si ceafinanciara, si sa aiba in vedere un cadru mai larg care sa sprijinepoliticile industriale si agricole.

Banca Comerciala Carpatica, controlata de omul de afaceri sibianIlie Carabulea, avea la sfarsitul lui iunie depozite atrase de laclientela de 2,02 miliarde de lei (echivalentul a 480 de milioanede euro), reprezentand 1,2% din depozitele totale astrase debancile de pe piata. In primul semestru depozitele atrase de bancaau crescut cu 12%.

Pe primele sase luni, banca a anuntat un profit net de 8,3 milioanede lei (circa 2 milioane de euro), de peste doua ori mai mare decatcel inregistrat in perioada similara din 2008. Pe primele trei luniale anului 2009 banca inregistrase o pierdere, pe fondulcheltuielilor mari cu provizioanele.

Virgil Stoenescu, care asteapta maine votul Parlamentului pentru unnou mandat in Consiliul de Administratie al BNR, a aratat in timpulaudierilor din fata Comisiilor de Buget Finante ca problemele cucare se confrunta Carpatica sunt de notorietate.

Carpactica a pornit in urma cu zece ani ca un jucator regional, darin ultimii ani si-a dezvoltat puternic reteaua, ajungand sa aibaacoperire nationala prin cele aproximativ 250 de unitati.

Banca avea in iunie o treime din active de 3,29 miliarde de leiplasate in titluri de stat, considerate foarte sigure. BNRrecomanda bancilor sa pastreze 10%-15% din active in titluri destat.

Vizionatiinregistrarea in care Virgil Stoenescu vorbeste de "problemele"Bancii Carpatica pe site-ul Camerei Deputatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO