ZF 24

Visaţi la o pensie fără griji? Cu câţiva euro puşi deoparte lunar timp de 5 ani în fondurile de pensii, aţi strâns 421 euro, un revelion în Dubai

Visaţi la o pensie fără griji? Cu câţiva euro puşi...

Autor: Roxana Pricop

24.12.2013, 09:44 2492

Peste 5,9 milioane de români au strâns în medie 2.204 lei (495 euro) după cinci ani de contribuţii obligatorii la fondurile de pensii private, suma fiind suficientă pentru a cumpăra o vacanţă în Grecia.

Suma de 2.204 lei a fost obţinută prin împărţirea activelor nete ale fondurilor private de pensii de 13,172 miliarde de lei de la finalul lunii octombrie la totalul 5,976 milioane de participanţi. Valoarea reală a unui cont poate fi însă mai mică, având în vedere că doar 60% din cei 5,9 milioane de participanţi au virat contribuţia lunară în octombrie, în timp ce restul de 2,3 milioane de participanţi, pentru care angajatorii nu au făcut viramente în luna octombrie, pot avea mai puţin. În rândul celor 2,3 milioane de participanţi există şi persoane care au plătite contribuţii doar pentru câteva luni, astfel că nu au decât câteva mii de lei strânşi în cont. Contribuţia lunară este de 4% din venitul brut încasat de un salariat şi se plăteşte de către angajator. La un salariu mediu brut de 2.232 lei, rezultă o contribuţie lunară de 89 de lei.

Mărimea sumei din contul de pensii private este strict legată de mărimea salariului, de procentul contribuţiei şi de cât de constant au fost plătite aceste contribuţii de către angajatori. O altă cauză a sumelor mici strânse în conturile de pensii private este şi faptul că unii angajaţi nu îşi declară venitul real, ci doar salariul minim pe cartea de muncă.

Deşi fondurile de pensii private au un orizont lung de timp de circa 20-30 de ani, dacă astăzi o persoană ar ieşi la pensie, din cauza unui eveniment neprevăzut, ar încasa o sumă medie de 495 de euro, care nu i-ar ajunge decât pentru cheltuielile pe o lună, un revelion în Dubai sau pentru o vacanţă în Grecia.

Deşi sumele virate lună de lună în conturile fondurilor obligatorii de pensii sunt de ordinul a doar câteva zeci de euro, românii nu sunt preocupaţi că nu vor strânge destul pentru pensia de peste 30 de ani pentru că nici fondurile de pensii facultative, unde contribuţia este voluntară, nu au strâns sume mari. Mai exact, fondurile de pensii facultative au strâns active de 770 milioane de lei de la peste 300.000 de persoane. În 2013, românii au suplimentat cu circa 130 milioane de lei conturile fondurilor de pensii facultative, potrivit statisticilor emise de Asociaţia pentru Pensii Administrate Privat din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO