ZF 24

Voinea: Deficitul bugetar la nouă luni este în ţintă. După ce e gata a doua rectificare bugetară, definitivăm şi bugetul pentru 2014

Liviu Voinea, ministrul bugetului: Rectificarea bugetară va fi cu siguranţă în luna octombrie. Şi bugetul pentru 2014 este într-o formă avansată. Am avut deja discuţii preliminare cu FMI şi CE în legătură cu bugetul pentru anul viitor. Totul va fi finalizat cu partenerii internaţionali la vizita lor în România din luna octombrie.. Foto Răzvan Lupică

Liviu Voinea, ministrul bugetului: Rectificarea bugetară va fi cu siguranţă în luna octombrie. Şi bugetul pentru 2014 este într-o formă avansată. Am avut deja discuţii preliminare cu FMI şi CE în legătură cu bugetul pentru anul viitor. Totul va fi finalizat cu partenerii internaţionali la vizita lor în România din luna octombrie.. Foto Răzvan Lupică

Autor: Claudia Medrega

08.10.2013, 19:37 306

„Deficitul bugetar la nouă luni este în ţinta agreată cu FMI, cu o marjă considerabilă, însă trebuie să luăm în calcul nereali­zările de venituri din lunile august şi septembrie la cea de-a doua rectificare bugetară, care urmează să fie definitivată până la sfârşitul lunii octombrie. A doua rectificare bugetară are câteva obiective clare, respectiv menţinerea deficitului bugetar în ţintele stabilite, optimizarea alocării resurselor între capitolele de cheltuieli bugetare şi luarea în considerare a rezultatelor colectării veniturilor bugetare la nouă luni“, a declarat Voinea, care se află la Washington la reuniunea de toamnă  a FMI şi a Băncii Mondiale.

Ţinta de deficit bugetar pentru finalul lunii septembrie a fost stabilită cu FMI la 9,1 mld. lei. După primele opt luni din acest an deficitul bugetar urcase deja la 8 mld. lei, respectiv 1,27% din PIB, în condiţiile în care evoluţia veniturilor nu a ţinut pasul cu avansul cheltuielilor. În intervalul ianuarie-august veniturile au urcat cu doar 4,4%, iar avansul cheltuielilor a fost de 4,8% comparativ cu primele opt luni de anul trecut. Astfel, ritmul de creştere a veniturilor bugetare a fost la jumătate faţă de creşterea anuală bugetată, evoluţia încasărilor reflectând doar parţial ascensiunea economiei.

Ţinta de deficit bugetar pentru întregul an 2013, de 2,3% din PIB (pe metodologia cash), respectiv 14,7 mld. lei, va fi menţinută la cea de a doua rectificare bugetară.
Important este ca după a doua rectificare bugetară să nu mai existe „buffere“ în buget, adică să rămână alocaţi bani care nu sunt cheltuiţi, având în vedere că după prima rectificare bugetară există zone unde alocările bugetare sunt mari, dar banii nu se cheltuiesc, a explicat Voinea.

„Avem «drafturi» atât pentru rectificare, cât şi pentru proiectul de buget. A doua rectificare bugetară este urgentă. Proiectul de buget pentru 2014 îl discutăm după finalizarea celei de-a doua rectificări bugetare. Bugetul pentru anul viitor se va baza pe veniturile şi cheltuielile stabilite la a doua rectificare bugetară. Avem discuţii tehnice la Washington cu echipa FMI pentru a finaliza cât mai repede atât rectificarea bugetară, cât şi proiectul de buget pentru 2014.“
În 2014 există posibilitatea pentru statele membre ale UE care nu sunt în procedura de deficit excesiv să se folosească de o clauză de investiţii, a spus Voinea. „Este un instrument nou pe care România intenţionează să îl folosească.“

Consiliul Uniunii Europene a încetat procedura de deficit excesiv împotriva României la finele lunii iunie din acest an.

Ministrul bugetului a arătat că o formă succintă a proiectului de buget pentru 2014 a fost transmisă deja la Bruxelles, urmând să se discute şi clauza de investiţii.
„Rectificarea bugetară va fi cu siguranţă în luna octombrie. Şi bugetul pentru 2014 este într-o formă avansată. Am avut deja discuţii preliminare cu FMI şi CE în legătură cu bugetul pentru anul viitor. Totul va fi finalizat cu partenerii internaţionali la vizita lor în România din luna octombrie.“

Bugetul pentru anul viitor va fi fundamentat cel mai probabil pe o creştere economică de 2,2%, deficitul bugetar urmând să fie stabilit la 2% din PIB, estimările regăsin­du-se şi în raportul FMI privind România.

„Trebuie să batem în cuie punctele de plecare, să confirmăm indicatorii macro pe care va fi fundamentat bugetul anului viitor, precum şi impactul unor eventuale măsuri de natura relaxării fiscale.“
 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO