ZF 24

Volatilitatea pe bursă: ieri a deschis pe minus şi a închis pe plus

Volatilitatea pe bursă: ieri a deschis pe minus şi a...

Autor: Stefan Musgociu

03.02.2014, 20:05 353

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,62% (indicele BET-C) într-o piaţă unde titlurile Fondului Proprietatea (FP) au urcat cu 2,21% în urma deciziei AGA pentru scăderea capitalului social cu 676,9 milioane de lei şi distribuirea a câte 0,05 lei/acţiune.

Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, însă după prima oră de tranzacţionare a trecut pe roşu. Punctul minim al indicelui general al BVB, BET-C, a fost atins în jurul orei 11:30, când piaţa a fost cu aproape 1% sub închiderea de vineri.

De la acest moment, indicele BET-C a înce­put să revină spre nivelul de vineri, iar în a doua parte a zilei piaţa a trecut pe verde.

Acţiunile Fondului au fost suspendate de la tranzacţionare în pri­mele două ore şi jumătate ale şedinţei pentru întrunirea unei AGA. La reintrarea la tranzacţionare, preţul acţiunilor FP a urcat cu aproape 0,6%, iar apoi creşterea a ajuns la peste 2%. Cel mai mare preţ plătit luni pentru acţiunile Fondului a fost de 0,842 lei, cu 3,25% peste şedinţa anterioară.

Titlurile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa la preţul de 0,8335 lei, cu 2,21% peste şedinţa anterioară. Raportat la ultima cotaţie de luni, acţionarii obţin un randament de 6% pentru banii pe care îi vor încasa din reducerea capitalului social.

„Creşterile înregistrate de acţiunile Fondului Proprietatea sunt strâns legate de deciziile AGA de a întoarce către acţionari câte 0,05 lei/acţiune prin reducerea valorii nominale a acţiunii. Cum la precedenta AGA (din noiem­brie) cvorumul nu a fost întrunit, probabil că aşteptările erau ca nici astăzi să nu se reuşească votul. De asemenea, cred că şi ştirile privind startul unui nou program de răscumpărare au cântărit în evoluţia de astăzi“, a declarat Ale­xandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.

Cu titlurile Fondului Proprietatea au fost realizate în total transferuri de 23,6 milioane lei, din care 10 milioane lei reprezintă valoarea a trei deal-uri. Prima tranzacţie negociată a fost efectuată la un preţ nesemnificativ sub în­chiderea de vineri, iar în celelalte două deal-uri preţul a urcat cu 3,25%, la 0,842 lei/acţiune.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,87%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,45%. Acţiunile celor patru dintre SIF-uri au înregistrat scăderi cuprinse între 0,07% şi 1,35%, iar titlurile SIF Oltenia (SIF5) şi acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,53% şi respectiv 2,21%.

„După corecţiile înregistrate în ultimele două săptămâni mă aştept la o scurtă perioadă de consolidare după care cred că vom retesta maximele odată cu apariţia propunerilor de dividend pentru anul 2013“, a mai spus Păşălan.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 43,3 mil. lei (9,6 mil. euro), sumă cu o treime peste rulajul de vineri, de 32,6 mil. lei (7,2 mil. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO