ZF 24

Volksbank a angajat Rothschild ca să-i vândă banca de la Bucureşti

Volksbank a angajat Rothschild ca să-i vândă banca de...

Autor: Ciprian Botea

06.03.2014, 22:28 20160
Volksbank a angajat grupul de consultanţă financiară Rothschild pentru a se ocupa de vânzarea băncii din România a grupului austriac, potrivit unor surse citate într-o ştire a Bloomberg, citată de cotidianul Die Welt. Austriecii ar trebui să vândă banca locală până la finalul acestui an, iar selectarea consultantului marchează practic începutul acestui proces.

Volksbank şi-a vândut în 2012 reţeaua de filiale din Eu­ropa Centrală şi de Est, cu excepţia băncii din România, băncii ruseşti Sberbank, mişcarea fiind parte a acordului prin care grupul a primit ajutor financiar de la statul austriac în 2009. Banca locală a trecut printr-un proces de restructurare în ultimii ani, înainte de a fi scoa­să la vânzare, din cauza problemelor cu creditele neperformante.

Grupul austriac deţine 51% din banca locală, în timp ce restul participaţiei este îm­părţită de grupul francez BPCE şi de băncile germane DZ Bank şi WGZ Bank. De altfel, ceilalţi acţionari s-au implicat mai puternic în conducerea subsidiarei locale, din 2012 preşedinte al băncii fiind francezul Benoît Catel, care a lucrat anterior pentru grupul BPCE.

Volksbank România l-a recrutat recent pe Dan Sandu, bancherul care s-a ocupat în ultimii patru ani de restructurarea Nextebank, pe poziţia de prim-vicepreşedinte,  surse din piaţă afirmând că el va avea responsabilităţi tocmai în zona reaşezării Volksbank în perspectiva găsirii unui cumpărător. Nextebank a fost preluată la finalul anului trecut de acţionarii instituţiei financiare nebancare Patria Credit.

Volksbank se afla la finalul anului trecut pe locul nouă în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de 3,8% (ceea ce înseamnă active de circa 3 mld. euro). Banca se afla în 2008 pe locul trei, cu o cotă de aproape 7%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO