ZF 24

Vosganian: 2 combinate ale Mechel vor fi repornite, există şanse ca Mittal să mai crească producţia cu 1 milion de tone la Galaţi

Vosganian: 2 combinate ale Mechel vor fi repornite,...

Autor: Sorin Pâslaru

06.06.2013, 14:43 1194

Ministrul Economiei Varujan Vosganian spune că există posibilitatea ca două dintre cele patru foste combinate ale Mechel, cele de la Buzău şi Târgovişte, să fie repornite şi ca ArcelorMittal să mărească producţia de oţel cu încă un milion de tone după ce va fi pus în aplicare Planul de acţiune al UE privind oţelul, care va fi anunţat pe 11 iunie de Comisia Europeană.

" Am propus vicepresedintelui Antonio Tajani (comisarul UE pentru industrie -n.red) ca fiecare tara sa aiba planul sau privind otelul dupa va fi anuntat Planul pentru otel in UE. In mare, Planul UE prevede necesitatea corelarii politicilor industriale cu celelalte politici, de schimbari climatice, de ajutoare de stat si de energie. Noi vom face un task force la nivelul guvernului pentru industria de otel", a explicat Vosganian.

Ministrul afirma ca in cadrul planului se va putea negocia relansarea productiei la Mechel Buzau si Mechel Targoviste, dar ca pentru Otelul Rosu si Campia Turzii ar trebui sa vina investitori ca sa functioneze in continuare. Vosganian nu a spus daca poate atrage Romania acesti investitori si ce trebuie facut pentru a-i atrage. Rusii de la Mechel au redus masiv activitatea la cele patru combinate, au cerut insolventa si au transferat compania pe numele unor fosti directori rusi. Cele patru combinate aveau 6000 de angajati.

Pe de alta parte, ArcelorMittal, care la privatizarea Sidex Galati a preluat cinci furnale si acum mai functioneaza doar cu unul, ar fi promis guvenului roman ca va majora productia de otel cu un milion de tone daca se reduce povara cu certificatele verzi (guvenul a taiat intre timp subventiile-n.red), daca se reduce sau dispare asa-numita taxa de cogenerare si daca va putea prelua de la Electrica distributia de energie din interiorul combinatului.

"Am fost intr-un fel cu spatele la zid in discutia cu Laksmi Mittal (care a fost la Bucuresti saptamana trecuta-n.red), care a venit direct si ne- a spus ca pleaca de tot din UE daca nu se schimba politica industriala si otelul nu este sprijinit. Insa o sa avem acces la toata structura lor de costuri si vom vedea intr-adevar ce costuri ale lor depind de guvern", a spus ministrul roman.

Pe de alta parte, Vosganian nu stia ca ArcelorMittal, desi se plange de lipsa pietei si de costurile cu energie, nu a investit la Galati cele 50 milioane de euro necesare pentru a putea produce tabla pentru caroseriile masinilor Dacia produse la Pitesti de Renault. Tabla de la Galati, pentru ca nu este uniforma si galvanizata astfel incat sa reziste la coroziune, este folosita de Renault doar pentru partile interioare ale masinilor, iar francezii importa din Italia si Cehia tabla subtire pentru caroserie.

Vosganian a mai anuntat ca in septembrie va fi prezentat un Plan de actiune pentru otel in Romania, ca aplicare a Planului pentru otel care va fi prezentat de UE saptamina viitoare.

Conform unor surse din cadrul DG Industry planul prevede si posibilitatea unor contracte pe termen lung de furnizare de energie electrica intre marile companii industriale si producatori de energie, la preturi negociate. Contractele ar urma sa fie aprobate la nivelul Comisiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO