ZF 24

​Whisky-ul domină vânzările de sărbători. Ce afaceri aşteaptă importatorii?

​Whisky-ul domină vânzările de sărbători. Ce...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

31.12.2012, 12:22 44

Cei mai mari importatori de băuturi spirtoase înregistrează fiecare vânzări de aproape şase milioane de euro în luna decembrie, companiile mizând pe ofertele promoţionale pentru a-şi creşte vânzările într-o perioadă în care românii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru băuturile alcoolice.

Aproximativ 15% din vânzările totale ale companiei BDG Import se înregistrează în luna decembrie, spune Petru Berciu, managing partner al importatorului de băuturi spirtoase.

“Relevante sunt vânzările înregistrate cumulate în lunile noiembrie şi decembrie, deoarece încărcarea pieţei începe din noiembrie. Iar în această situaţie, vânzările din lunile noiembrie şi decembrie reprezintă aproximativ 28 – 30% din vânzările totale”, a afirmat Berciu. Compania aşteaptă în acest an afaceri de 40 de milioane de euro, în lunile noiembrie şi decembrie vânzările ajungând la aproximativ 12 milioane de euro.

Din portofoliul BDG cele mai mari vânzări le are marca de whisky Jack Daniel’s. Cu toate acestea, sunt şi alte branduri care înregistrează creşteri în această perioadă ca Jagermeister (bitter), Asti Martini (vin spumant) sau Metaxa (coniac), spune reprezentantul BDG Import.

Pe de altă parte, Pernod-Ricard, importatorul numărul trei de pe piaţa băuturilor spirtoase, spune că vânzările din luna decembrie reprezintă circa 20% din vânzările anuale ale companiei. Afacerile Pernod Ricard au ajuns anul trecut la 108 milioane lei (25 milioane de euro), potrivit datelor existente pe site-ul Ministerului de Finanţe. Pernod Ricard România are în portofoliu 40 de branduri de băuturi spirtoase şi vinuri, printre care şi Chivas Regal, Ballantine's (whisky) şi Absolut (vodcă).


Pe piaţa de băuturi spirtoase, evaluată la un miliard de euro, sunt prezenţi atât importatori ca BDG Import, Pernod Ricard, Cristalex, PP Distributors sau Cristalex, dar şi producători locali ca Prodal '94 şi Alexandrion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO