ZF 24

ZF Live. Radu Georgescu, managing partner la CFO Network, despre legea dării în plată: Statul suprataxează aceşti oameni care sunt beneficiarii unei legi sociale, ceea ce este cumva de neînţeles

Autor: Roana Rotaru

20.05.2016, 16:00 1367

Legea dării în plată, o lege menită să vină în ajutorul oamenilor care nu îşi mai pot plăti ratele la casă, a ajuns să-i suprataxeze pe oa­menii care vor să o folosească, impozitându-i dublu, la valoarea soldului creditului, şi nu la valoarea reală a casei, un lucru de neînţeles, potrivit lui Radu Georgescu, managing partner la CFO Network.

„Pornim de la premisa că această lege a fost o lege socială pentru a ajuta oamenii care nu mai au bani să plătească ratele pentru credit. Acum statul suprataxează aceşti oameni care sunt beneficiarii unei legi sociale, ceea ce este cumva de neînţeles. (...) Nu  are lo­gică, dacă oamenii nu au putut plăti ratele la credit, cum îşi vor putea plăti acum dările către stat?“, a de­clarat în cadrul emisiunii ZF Live Radu Geor­gescu, managing partner la CFO Network.

Primul om care a vrut să folosească legea dării în plată nu a reuşit, ceea ce potrivit lui Radu Georgescu arată diferenţa dintre mediul public şi mediul privat pentru că, dacă s-ar fi întâmplat acest lucru în mediul privat, ca un produs să nu funcţioneze  în ziua lansării, probabil că s-ar fi lăsat cu demisii.

„La primul client care a venit în notariat, notariatul s-a sesizat că nu ştie ce impozit trebuie să plătească clientul. Nici Ministerul Finanţelor nu ştia care ar fi soluţia, ulterior a venit şi-a zis că se plăteşte impozit la soldul creditului, care nu are nicio legătură cu valoarea imobilului. Ce legătură are soldul creditului cu valoarea imobilului? Vă daţi  seama, dacă am luat un credit în 2008, preţul imobilului este acum la 50% faţă de 2008. Nu are nicio legătură soldul creditului cu valoarea imobilului. Este o supraimpozitare“, a spus el.

Soluţia pe care o vede Radu Georgescu privind legea dării în plată este ca notarii  să constate că valoarea de impozitarea este dublă faţă de cât ar trebui oamenii să plătească şi să sesizeze Ministerul Finanţelor.

Alte declaraţii făcute de Radu Georgescu:

- Statul, dacă spune că e o lege socială, ar trebui să scutească acele persoane de la plata ratelor. Pe de altă parte tot statul legiferează o bancă, spune că e lege socială, deci nu aveţi ce să comentaţi, dar pe de altă pune oamenii să plătească bani fără să primească nimic.

- Despre legea dării în plată am vorbit aproape zilnic de un an de zile şi în prima zi de plată s-a blocat. Este incredibil. Vorbim de un an de zile, am primit asigurări că totul este clar, impactul este analizat, dar primul client care a vrut să utilizeze această lege s-a blocat. Este o notă foarte proastă pentru cei care au făcut această lege, pentru cei care au fost implicaţi.  Asta arată într-un fel diferenţa dintre mediul privat şi mediul public, pentru că dacă s-ar fi întâmplat în mediul privat să lansezi un produs şi să nu meargă din prima zi, probabil s-ar fi lăsat cu demisii.

- Notarii au zis că nu ştiu cum se impozitează şi au trimis adresă către Ministerul Finanţelor, exact din prima zi, şi sunt sigur că ei ştiau de această problemă mai demult pentru că din prima zi au venit cu o notificare la Ministerul Finanţelor pentru că nu ştiau la ce valoare se aplica impozitul. Probabil a fost o atenţionare către Ministerul Finanţelor ca să-i pună într-o lumină nefavorabilă şi din această idee, că nu ştiu cum să aplice lege şi să aplice impozitul. S-a venit cu ideea că totuşi omul trebuie să plătească oricum o valoare care nu este reală.

- Nu s-a gândit nimeni ce se întâmplă în pasul doi, deci nu că după câteva săptămâni în primul pas, primul om a venit şi s-a blocat.

- Impozitarea este aproape dublă faţă de valoarea reală . De fapt asta e problema că în primul rând oamenii  nu primesc nimic.

- Va trebui cumva legiferat în codul fiscal, deocamdată este doar o interpretare a oamenilor de la Ministerul Finanţelor care din punctul meu de vedre nici nu e corectă.

- Preţurile apartamentelor sunt la valoarea de 50 % faţă de 2008 , în America unde  a fost impactul cel mai mare a crizei

- Paradoxul în România este ca poţi sa iţi cumperi o casa mai uşor decât o maşina.

- Când nu o sa se mai suplimenteze programul  Prima Casa o să fie un blocaj pe piaţa, probabil că preţurile o sa scadă

- Decât să plăteşti impozitul la stat, mai bine plăteşti doi ani rata la casă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO