ZF 24

„Zoom“ pe energie: care este cea mai mare piaţă din sectorul energetic şi cel mai mare angajator dintr-un domeniu de 30 de miliarde de euro

„Zoom“ pe energie: care este cea mai mare piaţă din...

Autor: Roxana Petrescu

19.03.2015, 12:59 603
Vânzarea de benzină şi motorină prin staţiile de carburanţi reprezintă cel mai important sector ca valoare din domeniul energetic dacă se iau în calcul toate ra­mu­rile care compun acest sector, de la extrac­ţia de petrol, gaze şi cărbune până la ra­fi­nă­rii sau distribuitorii de energie. Pe de altă parte, cel mai mare angajator din acest do­meniu de 30 de miliarde de euro rămâne pro­ducţia de energie, după cum arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Registrul Comerţului.
 
Vânzarea de benzină şi motorină prin cele 2.000 de staţii de alimentare reprezintă cea mai mare felie din piaţa totală a energiei, valoarea comerţului cu carburanţi fiind în 2013 de peste 9 miliarde de euro, după cum arată datele de la Registrul Comerţului.
 
Astfel, circa 30% din tot ce înseamnă energie în România se face prin benzinării, rezultatul fiind punctul final al unui întreg lanţ valoric care porneşte de pe câmpurile de hidrocarburi, trece prin conducte, ajunge în rafinării şi abia apoi la consu­matorul final.
 
De altfel, vânzarea de carburanţi este domeniul care pur şi simplu s-a decuplat de criză, vânzările din acest sector dublân­du-se ca valoare în perioada 2008-2013.
 
Evoluţia este normală în contextul în care la începutul anului 2008 un litru de ben­zină costa 3,5 lei, iar spre finalul anu­lui 2013 şoferii scoteau din buzunare pen­tru acelaşi litru de benzină aproape 6 lei.
 
Comercializarea energiei electrice este al doilea domeniu ca importanţă în întreg pei­sajul energetic românesc, afacerile cu­mu­late din acest sector ridicându-se la ni­ve­lul anului 2013 la peste 4 miliarde de euro.
 
La fel ca în cazul benzieni, furni­zarea de energie electrică este actul final de pe lanţul valoric. Potrivit calculelor ZF făcute pe baza infor­maţiilor de la Registrul Comerţului, ponderea acestui sector în totalul domeniului este de 13,5%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO