ZF Live

Cum comentează un mic antreprenor: Dacă scade bacşişul, chelnerii vor cere salarii mai mari

Autor: Cristina Roşca, Ştefan Stan

23.04.2015, 09:30 491
Mihai Crăciun, un mic antreprenor care deţine o cafenea în Capitală, este de părere că decizia guvernului de a impozita bacşişul cu 16% este una în spirit occidental, însă contează foarte mult implementarea ei. De profesie programator, Crăciun a investit 50.000 de euro într-o cafenea în care comenzile sunt preluate şi aduse de trenuleţe. El deţine însă un barman şi picoli care se ocupă de curăţarea meselor după plecarea clienţilor.
 
„Acel bacşiş este sursa principală de venit din HoReCa. Dacă le vor scădea veniturile din bacşişuri, automat chelnerii vor cere salarii mai mari”, a declarat Mihai Crăciun în timpul emisiunii ZF Live.  Antreprenorul  afirmă că în ţări precum Norvegia sau Germania bacşişul se impozitează. El adaugă însă că în aceste ţări pe notă, înainte de a se emite bonul, apare o rubrică de ”tips” unde clientul completează suma dorită, care se poate plăti şi cu cardul de credit. „La noi trebuie şi o modificare în codul fiscal în această direcţie.”
 
El mai spune că bacşişul ar trebui să fie un venit direct al chelnerului şi ar trebui impozitat mai puţin, pentru că trebuie să ţinem cont că oricum banii se reîntorc în economie. Chelnerii şi barmanii sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, 725 de lei net, venitul lunar fiind rotunjit de bacşişuri. „Este o eleganţă a prestării acestui serviciu. Nu mă duc cu nota şi stau lângă client până îmi dă banii.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO