Ionuţ Dumitru, ZF Live: Eu aş reduce întâi CAS, apoi TVA, în trepte mai puţin ambiţioase. O scădere de 4-6 puncte în 2 ani mi se pare agresivă

2 mar 2015 Autor: Roxana Rosu

România are nevoie de o scă­dere a TVA, nivelul de 24% fiind printre cele mai mari din Europa, dar mă îndoiesc că  puteam face o reducere de 4 puncte procentuale anul viitor şi încă două puncte peste doi ani, în condiţiile în care vin şi alte măsuri fiscale concomitent,  a declarat vineri la ZF Live Ionuţ Dumitru, preşe­dintele Consiliului Fiscal.

„Faptul că se discută un plan de relaxare fiscală pe 4-5 ani este un lucru bun. Ar trebui ancorată strategia fiscală la una mai amplă, la o strategie de ţară. Cea mai mare deficienţă a României este în zona de politici structurale, care să reducă blocajele din creşterea economică. Dacă avem un avans de  5% anul viitor, dar nu şi peste 2-3 ani, nu cred că e sănătos“, a spus Dumitru.

În opinia lui, politicile fiscale, monetare au un rol în stimularea economiei, dar cel mai important rol ar trebui să-l aibă politicile structurale: contribuţia educaţiei, a sănătăţii, partea de eficienţă a cheltuirii banilor, aportul companiilor de stat la creşterea economică.

„Nu poţi rezolva aceste probleme doar cu politici fiscale şi monetare. Mixul de politici macro include şi parte fiscală.“

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.03.2015

 
Cuvinte cheie:
puncte
, reducere
, anul viitor
, ionut dumitru
zf.ro
Abonează-te la Închide