ZF Live

Mara Mareş, masterand la King's College London: „Nu ştiu dacă studenţii români vor mai primi împrumuturi de la statul britanic pentru studii“

28.06.2016, 15:09 2023

Principala dilemă pentru studenţii ro­mâni din Marea Britanie, după Brexit, este dacă vor mai primi îm­prumuturi de studii de la guvernul brita­nic şi ce se va întâmpla cu taxele plătite de ei, a spus Mara Mareş, masterand în politici publice la King's College London, la ZF Live. „Studenţii români, ca şi ceilalţi studenţi europeni, primesc finanţare de la guvernul britanic pentru studii, dar nu se ştie dacă vor mai primi fonduri după ieşirea Marii Britanii din UE“. 

„În plus, studentul european are aceleaşi taxe ca şi cel britanic în acest moment, în timp ce cei din afara UE plătesc de trei ori mai mult“, a adăugat ea.

Taxa medie la universitate este de circa 3500 lire , iar la studenţii non-europeni plătesc de la 9000 lire în sus. Majoritatea studenţilor iau împrumut de la stat pentru a plăti această taxă. Cei din non-UE nu primesc mereu finanţare. 

Mara Mareş spune că în ultimele trei luni a fost o campanie agresivă, cu multă propagandă şi  naţionalism în tabăra Leave, care au avut efect asupra populaţiei mai în vârstă. În plus, politicienii din tabăra Leave nu au niciun proiect economic şi nimeni nu înţelege impactul real al acestei decizii. „Oamenii în vârstă, cei care au votat pentru ieşirea din UE, sunt mai puţin informaţi, nici nu au ştiut pentru ce votează. Ei ştiau doar de valurile de imigraţi. Dar au uitat de proprii lor emigranţi din colonii“. 

În opinia tinerei, o concluzie a referendumului este că UE nu e acel paradis pe care au vrut să îl prezinte liderii lui. Totuşi, ea crede că există o portiţă pentru a evita acest „dezastru“.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO