ZF Live

VIDEO ZF Live. Alex Bordei, Bigstep: Vom avea o legislaţie pentru „naţionalizarea” datelor, inclusiv cele din cloud. Germania deja a introdus legea

Autor: Ştefan Stan

22.09.2017, 00:00 337
Statele europene consideră din ce în ce mai important ca datele să fie stocate pe teritoriul ţării, chiar şi când vine vorba de serviciile cloud, forţând astfel furnizorii de astfel de platforme să îşi deschidă centre de date în fiecare ţară în care sunt prezenţi.

Germania deja a introdus o legislaţie pentru „naţionalizarea“ datelor, datele cetăţenilor germani trebuind să stea pe teritoriul german. Această legislaţie se va aplica şi la nivel european, odată cu introducerea GDPR, un nou set de reguli pe care Comsia Europeană le va introduce pentru protecţia utilizatorilor, precum profilarea şi transportul de date în alte regiuni, în afara Uniunii Europene.

„Firmele vor putea cere informaţii de la furnizorii de servicii cloud despre locul unde sunt stocate datele. Client fiind, am dreptul să întreb unde sunt stocate datele mele şi voi avea posibilitatea să cer ca datele mele să fie şterse“, a declarat Alex Bordei, director of engineering & head of product al Bigstep. Bigstep este un serviciu de cloud specializat în big data, cu trei puncte de prezenţă la nivel mondial.

„Am ales România pentru că pe toată existenţa start-up-ului nostru, adică patru ani, am avut echipa aici.“

„Ne-am dezvoltat întâi în Mare Britanie, Chicago, iar apoi în Frankfurt, dar ne-a fost destul de dificil să creştem în Germania din cauza limbii. Germania este mult mai insulară, este o piaţă mai fragmentată, preferă să lucreze cu alte firme nemţeşti.“

„Spre surprinderea noastră, piaţa din România este mai dinamică decât ne-am fi aşteptat. Sunt multe companii care, deşi sunt filiale locale ale unor companii mai mari, nu au tehnologia necesară din zona big data, nu au ceea ce se cheamă data driven strategy, dar există interes“, a spus Bordei.

În general, problema pe care o au companiile care caută servicii cloud nu este cea de stocare, ci de expertiză şi specializare. Alex Bordei susţine că Amazon şi Azure (Microsoft) au servicii globale, gândită pentru o categorie vastă de clienţi, dar sunt gândite în general către arhitecturi web şi backend, mai puţin de analiză de date.

„În general clienţii trebuie să aibă data scientists şi business analysts în companie pentru a puterea beneficia de astfel de analiză. O astfel de echipă poate folosi astfel de servicii externe şi poate explora datele, să facă modele spre clienţi, să îmbunătăţească logistica din companie etc. Full stack specialists sunt foarte rari în zona de big data, de la cei care ştiu să gestioneze de la interfaţă până la hardware şi servere. Targetul nostru este cel de aplicaţii dedicate“.

 

Ce a mai declarat Alex Bordei la ZF Live:

- Avem un client retailer major din România. Ei colectează informaţiile de la casele de marcat şi le duc într-o bază de dată specializată care poate lucra pe acest set mare de date; se pot insera aceste tranzacţii şi poţi vedea în timp real într-un dashboard cum cresc sau scad indicatorii.

- Poţi reacţiona la anomalii mult mai repede, îţi dă viteză în decizii şi o precizie mult mai mare. Când operezi cu marje de profit foarte mici, orice avans pe care îl poţi avea faţă de concurenţă, cu atât poţi să iei câteva procente în plus. La o cifră de afaceri foarte mare acele procente se cunosc şi pot face diferenţa în această piaţă foarte competitivă.

- Companiile mari folosesc „big data“ de foarte mult timp. Acesta înseamnă pentru ei “machine learning“, analiza tuturor datelor, pe care multe firme mici nu o fac deloc. Sunt foarte multe companii care folosesc „big data“ în zona de retail.

- În România avem 80% din angajaţi. 50% din companie sunt developeri, cealaltă jumătate e partea operaţională. Marketing şi sales sunt în alte ţări.

- În centrele de date făceam doar partea de dezvoltare, software-ul nostru, care e făcut de la zero, şi operaţiuni.

Data-centerele pe care le avem în alte ţări trebuie ţinute funcţionale 24/7. Orice problemă trebuie rezolvată în momentul respectiv.

- În România data center-ul are servere, storage-uri şi reţeua. Softul nostru are capacitatea de a controla aceste trei elemente complet automat, fără niciun fel de intervenţie umană. Odată instalate nu mai interacţionăm cu ele deloc, dar clienţii noştri le văd şi pot interacţiona cu ele ca şi când ar fi în faţa lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO