ZF Live

VIDEO ZF Live. Alexandru Dicu, CEO al Chauffeur Express: O companie fondată de doi români în Canada a creat un soft de inteligenţă artificială pentru a-şi optimiza serviciile de transport

Autor: Dragoş Dinu

07.09.2017, 11:00 927
Chauffeur Express este prima companie care foloseşte inteligenţa artificială în programarea curselor în sectorul de transport privat persoane din Canada. Compania, care are sediul central în Canada, a fost dezvoltată de Alexandru Dicu şi fratele acestuia, cei doi punând bazele acestui sistem acum şapte ani de zile.

Invitat în cadrul emisiunii de business ZF Live, Alexandru Dicu, CEO şi cofondator al Chauffeur Express, a explicat că de când a reuşit să lanseze tehnologia de inteligenţă artificială acum o lună pe „flota“ de maşini din Toronto, procesul de livrare a automobilelor către persoane a fost mult mai eficient. La numai o lună de când sistemul pe bază de inteligenţă artificială a fost iniţiat, firma a făcut aproape 20.000 de curse.

„Acelaşi număr de curse pe care le operam, să zicem cu 60 de maşini, acum cu această tehnologie de inteligenţă artificială le putem opera cu 35-40 de autovehicule. Feedback-ul este unul foarte bun, atât din partea clienţilor, cât şi din partea şoferilor „, a spus Alexandru Dicu.

Chauffeur Express este una dintre cele mai mari firme din Canada. Cu 500 de curse în fiecare zi, compania are 80 de maşini de lux în dotare, în timp ce o firmă care activează pe această nişă are în medie 15-20 de automobile. Preţul mediu al unei curse este de 100 de dolari. Costurile sunt fixe.

„Eu cu fratele meu, care acum locuieşte în Canada, deţinem în totalitate două dintre cele trei companii, iar în cea de-a treia suntem parteneri. Clienţii sunt dintre cei cu venituri foarte mari, de la vedete la persoane extrem de cunoscute în domeniul tehnologiei sau din industria financiară“, a mai spus Alexandru Dicu.

CEO-ul Chauffeur Express spune că toate operaţiunile companiei sunt gestionate din Bucureşti, dintr-un sediu aflat în zona Piaţa Unirii. Compania are în Bucureşti 16 operatori, 5 programatori, dar şi o echipă de 3 oameni care se ocupă de sectorul vânzări (sales & marketing). Compania operează cu parteneri din 700 de oraşe din întreaga lume, şi are venituri de 10 milioane de dolari, iar profitul este de aproximativ 15%.

„Inteligenţa artificială înseamnă, practic, să ai un sistem care să înveţe singur şi care să îşi îmbunătăţească performanţa fără să mai fie nevoie de intervenţie umană. În cazul tehnologiei artificiale sistemul are discernământ, acesta îşi preia date în timp real, folosind serviciul Google Maps“, a mai spus Alexandru Dicu.

În România compania a avut până acum 10 curse. Chauffeur Express are pe plan naţional un parteneriat cu compania VMS.

Numărul de clienţi din România este unul redus, pentru că este vorba de persoane care circulă cu avioane private. Sunt foarte puţine persoane care circulă cu avioane private în România, a spus Dicu.

Ca parte a obiectivului strategic al companiei de a se extinde către noi zone, acum un an de zile Chauffeur Express a intrat în colaborare cu una dintre cele mai mari companii private care administrează avioane. Firma a avut într-un an pe sectorul de aviaţie privată aproximativ 15.000 de curse, unde automobilele au preluat clienţii de la aeroport, la nivel global. Numărul total al curselor pe flota de maşini Chauffeur Express este de 100.000 în decursul unui an.

„Este o companie de trip support, firma face planurile de călătorie pentru avioanele private. Aceştia aveau nevoie şi de transport cu autoturisme, şi atunci ne-am aliat cu ei“, a spus Dicu.

Şeful Chauffeur Express spune că este o mare diferenţă între serviciile pe care le oferă firma lui şi cele date de Uber, de exemplu. „Mulţi fac o confuzie între ce face Chauffeur Express şi Uber. Sunt două diferenţe majore în această industrie, există on-demand, care înseamnă la cerere, cum sunt companiile de taxi sau Uber. Aici clienţii sună, iar dacă există o maşină disponibilă îi preia. În industria în care activăm noi, maşina este garantată. În momentul în care suni să rezervi, ai o maşină garantat, acest serviciu fiind folosit de multe ori pentru transportul la aeroport“.

Compania are planuri mari, printre care se numără şi achiziţia mai multor firme de profil din Toronto. „Londra este oraşul din care de vin cele mai multe comenzi, şi operăm în acesta de un an şi jumătate. Acum intrăm pe industriile hoteliere şi în cea de Airbnb“, a mai adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO