ZF Live

VIDEO ZF Live: Alexandru Petrescu, directorul FNGCIMM: Numai 3% din garanţiile pentru IMM-uri merg către investiţii, restul de 97% reprezintă capital de lucru. Acum zece ani, 33% din garanţii mergeau spre investiţii

Autor: Ştefan Stan

05.09.2017, 00:04 385

În anul 2007, 33% dintre garanţii mergeau către capital de investiţii. Astăzi doar 3% mai merg către capital de investiţii, în timp ce 97% din garanţii merg spre capital de lucru. Businessul respiră greu, nu se uită spre investiţii, iar nivelul de sustenabilitate este unul foarte superficial, a spus Alexandru Petrescu, fost ministru al IMM-urilor şi director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), în cadrul emisiunii ZF Live.

El spune că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri vine în întâmpinarea problemelor majore ale antreprenorilor: lipsa activelor. 7 din 10 companii din România se autofinanţează, două dintre ele au relaţii cu băncile şi sub o firmă din 10 are are şi o componentă de fonduri europene.

„Dacă un antreprenor doreşte să îşi cumpere o linie de producţie, care ar costa 100.000 de euro, şi el nu poate prezenta active decât de 30.000 de euro, noi venim cu restul, dar nu mai mult de 2,4 mil. euro, garanţii în sprijinul creditării“.

În România peste 600.000 de firme au depus bilanţul în 2016. Dintre acestea, 98% sunt IMM-uri, dintre care 90% IMM-uri cu sub 9 angajaţi.

Anul trecut Fondul a garantat 858 mil. lei pentru IMM-uri. Anul acesta, Fondul şi-a propus un miliard de lei, dar la 30 iunie avea doar 300 de milioane de lei garanţii date către antreprenori.

„Anul trecut s-au acordat în jur de 2.800 garanţii. Garanţia medie este undeva la 80.000 de euro. Împrumutul bancar către IMM-uri este minimal. Băncile preferă să împrumute sectorul guvernamental, unde e 0% default, persoanele fizice, unde rata de default e de 6-7%, şi mult mai puţin IMM-urile, unde rata de default a scăzut de undeva de la 23% la 16-17%“.

 

Ce a mai declarat Alexandru Petrescu la ZF Live

- Acum antreprenorul se duce la bancă, banca analizează dosarul. Dacă are un indicator de risc mai mare decât banca acceptă, banca, împreună cu antreprenorul, vin la Fondul de Garantare, şi solicită garanţii împreună cu antreprenorul. Noi analizăm dosarul, prima analiză a băncii, avem şi propria noastră evaluare, după care ne întoarcem către bancă şi credităm antreprenorul.

- Noi ar trebui să ne îndreptăm la rândul nostru către IMM-uri. Principalii noştri colaboratori şi parteneri sunt băncile. Noi suntem totuşi oarecum cu spatele la IMM-uri, atât din perspectiva arhitecturii de programe, cât şi din perspectiva percepţiei.

- Una din acţiunile pe care le voi lua va fi înfiinţarea unui corp de consultanţă, care va merge în piaţă, se va discuta cu IMM-urile, iar apoi să mergem împreună la bănci.

- În Fond se simte o lipsă de convergenţă, lipsa de management continuu, au fost 6-7 directori care s-au schimbat în ultimii 4-5 ani. Strategiile se creionează, dar nu se materializează. Este important ca o strategie, odată adoptată, să fie materializată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO