ZF Live

VIDEO ZF Live. Cum au ajuns românii să creadă că anvelopele de iarnă sunt obligatorii de la 1 noiembrie. Urmăriţi înregistrarea emisiunii de vineri, 4 octombrie, cu Horaţiu Pop, IGPR

Autor: Cătălina Butan,

04.10.2013, 14:16 5001

Pop Horaţiu, subcomisar IGPR, Direcţia Rutieră, a spus la ZF Live că echiparea automobilelor cu anvelope de iarnă este obligatorie pe drumurile cu zăpadă, gheaţă şi polei, indiferent de perioada anului şi că întreaga confuzie a şoferilor privind aplicarea legii de la 1 noiembrie a apărut din cauza unui proiect anterior în care se stabilise acest termen, dar care nu a fost aprobat.

“A fost un proiect la începutul acestei modificări a ordonanţei 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care s-a inclus obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă şi în cadrul căruia se prevedea ca de la începutul 1 noiembrie să se aplice această regulă, însă ulterior s-a renunţat la acest proiect deoarce există situaţii în care putem fi surprinşi de condiţii meteo nefavorabile înainte de acea perioadă”, a spus Pop Horaţiu în emisiunea ZF Live de vineri, 4 octombrie.

 
 

Principalele declaraţii ale lui Pop Horaţiu la ZF Live:

Prevederile legale în vigoare stipulează faptul că este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă şi interzic circulaţia pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpăda sau polei fără să facă o precizare expresă cu privire la un anumit anotimp sau o anumită perioadă din an. Erau diferite opinii cu privire la faptul că de la 1 noiembrie este obligatorie echiparea cu anvelope de iarnă. Ţin să precizez că în lege nu există o anumite prevedere pentru o perioada a anului în care trebuie să le dotăm. Când drumul este acoperit cu gheaţă, zăpadă sau polei, autovehiculul trebuie echipat cu anvelope de iarnă.

Cu siguranţă este o măsură bună dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, se reduce timpul de frânare şi spaţiul de frânare parcurs iar aderenţa autovehiculelor pe carosabil este mult mai bună.

În sezonul rece 2012-2013 politia a aplicat conducătorilor un numar de peste 3.900 sanctiuni contravenţionale pentru neechiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă.

Anvelopele sunt considerate a fi de iarna dacă au unul dintre simbolurile M.S iar anvelopelele all season nu sunt acreditate drept anvelope de iarna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO