ZF Live

VIDEO ZF Live: Cum vor evolua în 2016 acţiunile din indicele BET

Autor: Roxana Rosu

07.01.2016, 00:06 1074

Principalul indice al Bursei de Valori, BET ar putea închide 2016 cu un randament de circa 10%, până la 7.100 de puncte, evoluţie rezultată cumulat din dividende şi preţul acţiunilor, în condiţiile în care doar jumătate din companiile care îl formează sunt aşteptate să raporteze creşteri ale cotaţiilor, potrivit estimărilor făcute de Nicu Grigoraş, director de tranzacţionare la firma de brokeraj Intercapital Invest.

Practic, din cele zece acţiuni din com­po­nenţa BET, doar pentru Banca Transilvania, BRD, Electrica, Transelectrica şi Transgaz sunt anticipate creşteri de până la 10%, restul titlu­rilor urmând să închidă anul pe minus sau pe zero.

Ce spune Nicu Grigoraş despre evoluţia acţiunilor din componenţa BET:

Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea este acţiunea care are cea mai mare pondere în BET şi a avut un an 2015 destul de slab, un minus de 10%, fără dividende. Va rămâne sub presiune şi în 2016, cel puţin în prima jumătate a anului, pentru că în portofoliul FP există două companii din zona de petrol şi gaze, Petrom şi Romgaz, care cel mai probabil vor avea o evoluţie descendentă.

Mă aştept la un an destul de slab. Cred că fondul va fi în continuare sub presiune, cu un minus cuprins între 5% şi 10%. Dividendele plătite pot acoperi acest minus pentru că FP ne-a obişnuit să distribuie un dividend de aprox 5-6% din preţ, aşa că, făcând un randament cumulat, cred că investitorii nu vor ieşi foarte rău. Din păcate în 2015 FP nu a mai avut o ofertă publică de răscumpărări, aşa cum obişnuise investitorii în anii anteriori. Şi cred că acesta este unul dintre motivele pentru care evoluţia titlurilor a fost aşa slabă.

Banca Transilvania

Banca Transilvania este compania care a cres­cut cel mai mult anul trecut. Ran­damentul ei a fost de 40-45%, fără să ţinem cont de ac­ţiunile gratuite pe care BT le-a distribuit către acţionari. Băncile au mers foarte bine în 2015, au adus cele mai bune randamente pe bursă. Sistemul bancar s-a dezgheţat, a început să cre­diteze, iar odată cu creditarea au început să apară şi rezultatele financiare. Sunt aşteptări foarte bune privind creditarea.

E complicat să fa­cem un pronostic pentru 2016. Când vorbim de bănci avem o mare problemă, şi anume legea dării în plată. Dacă legea nu se va aplica, sunt foarte optimist în continuare pe bănci. Cred că BT nu va mai atinge creşterea din 2015, dar un randament de până în 10% se poate realiza fără probleme. Cred că poate să dis­­tribuie mai multe acţiuni gratuite decât de obi­cei.

OMV Petrom

OMV Petrom este într-o situaţie destul de delicată. Compania depinde mult de evoluţia preţului petrolului de pe pieţele internaţio­nale. Evoluţia este extrem de slabă, în scădere de 30% în 2015, în concordanţă cu ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale la preţul petrolului. E greu să estimăm.

Primele şase luni din 2016 vor fi dificile pentru petrol, iar în a doua parte a anului preţul se va  stabiliza şi poate să mai urce. Mă aştept ca Petrom să închidă 2016 în teritoriu stabil. Dividendele sunt aproape excluse în acest an.

BRD

BRD a avut anul trecut a doua cea mai bună performanţă din componenţa indicelui BET, cu un randament în jur de 30%. Avem aceaşi problemă ca la BT, cu legea dării în plată. Dacă lucrurile se rezolvă, eu văd o evoluţie pozitivă, de 10% pentru BRD în 2016. Banca a avut rezultate foarte bune în ultimele 2-3 trimestre şi dacă lucrurile rămân aşa (fără legea dării în plată  - n.red), cred că băncile vor avea rezultate foarte bune în continuare.

Profitabilitatea BRD este încă sub cea a bancii-mamă. BRD-ul este mai scumpă decât banca-mamă, dar din punctul meu de vedere putem să avem anticipări şi estimări mult mai bune pentru BRD decât pentru banca-mamă.

La BRD profitul şi profitabilitatea pot creşte susţinut în următorii doi ani, dacă creditarea rămâne pe aceeaşi tendinţă şi dacă România va avea o creştere economică la fel de susţinută ca până acum. Putem să sperăm la rezultate mult mai bune la BRD decât la banca-mamă. Merită să o cumpărăm mai scump acum decât Groupe Societe Generale.

Romgaz

Romgaz e în aceeaşi situaţie cu Petromul. A avut o evoluţie foarte slabă, cu o corecţie în jur de 20% în 2015, fără să luăm în calcul dividendele care mai îndulcesc puţin situaţia. Dar e o evoluţie descendentă şi puternic descendentă în a doua parte a anului trecut, când titlurile Romgaz au scăzut vertiginos. 

Dacă piaţa energiei se stabilizează afară, ma aştept ca volatilitatea să fie ridicată la Romgaz, ca şi la Petrom, dar să închidă 2016 undeva în zona zero.

Electrica

Electrica este un titlu cam indecis. Indecizia investitorilor se datorează mai ales indeciziei statului, acţionarul cel mai important al Electrica, care a fost din păcate într-un mic război cu compania.

După listare, statul a pierdut controlul consiliului de administraţie, care e majoritar format din membri independenţi sau numiţi de către investitori. A fost un mic război care a dus la o corecţie destul de însemnată a preţului. Dar este loc de creştere şi am două argumente. Electrica este o companie care nu e restructurată în totalitate şi are rezerve de profit din restructurare. Al doilea motiv e legat de dealul pe care l-ar putea face cu Fondul Proprietatea, cumpărând deţinerile minoritare pe care le are FP.

Astfel, Electrica nu va mai distribui profit către Fondul Proprietatea, ci profitul va ramâne în totalitate al companiei. E şi o parte negativă: s-ar putea ca tarifele pe care le încasează Electrica pentru serviciile prestate să fie scăzute. Mă aştept ca profitul Electrica să rămână în zona în care închide şi 2015. Cred că are un poten?ial de creştere a acţiunii în 2016  cu 10%, poate atinge 13 lei.

•         Transgaz

E o companie care a închis anul indecis. Pe un randament de 2-3-4%, un randament rezonabil. Nu are o evoluţie spectaculoasă, dar aduce randamente decente şi cred că la fel va fi şi în 2016. Mă aştept ca marea majoritate a randamentului să vină din dividend şi mai puţin din creşterea preţului. Cred că poate merge pe un plus de 10% în 2016.

 •       Transelectrica

A fost o companie interesantă, dar a închis anul 2015 uşor pe minus. Randamentul total vine din dividend mai mult decât din evoluţia preţului.  Un  plus 10% din dividende, cu un -2 sau -3 % din preţ, rezultă un randament destul de bun, care va fi repetat şi în 2016. Mă aştept ca investitorii să obţină în continuare mai mult din dividende decât din creşterea preţului.

•         Nuclearelectrica:

Nuclearelectrica a evoluat destul de slab, a scăzut anul trecut cu circa 15%. E o companie sub presiune. E o problemă legată de modelul de business. E o companie care se descurcă foarte greu în condiţiile în care preţul energiei electrice a avut o evoluţie descendentă şi profitabilitatea companiei a avut mult de suferit.

Este una din companiile de stat care a fost listată la bursă nepregătită, a avut o evoluţie doar descendentă şi cred că e o companie în care este mult de restructurat. Depinde mult de evoluţia preţului energiei electrice pe piaţa internă. Dacă preţul la energie începe să urce, e o mică şansă ca profitabilitatea Nuclearelectrica să crească. N-aş fi însă prea optimist, cred ca va încheia anul 2016 undeva în zona zero.

 
 

•         Bursa de Valori Bucuresti:

 
 

Acţiunile BVB au avut o evoluţie puternic ascendentă în prima parte a anului trecut. În primele două-trei luni au fost aprecieri extrem de mari, urmate de o lungă perioadă de scădere pe tot parcursul anului 2015. Cred că volumele explică evoluţia.  În prima parte a anului, în primele două-trei luni, au fost nişte acumulări de pachete, preţul a crescut pe fondul acestei presiuni la cumpărare, dar din păcate rezultatele financiare au fost dezamăgitoare. Sper ca 2016 să fie un an mai mai bun, dar din păcate nu prea se întrevăd foarte multe zone de unde să crească lichiditatea. Până la urmă acţiunile Bursei de Valori depind de lichiditatea zilnică, care a fost slabă în 2015 faţă de ultimii doi ani. Nu ştiu dacă există şanse pentru o listare importantă în 2016 care să creacă lichiditatea şi de aceea aş lăsa compania tot în zona zero.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO