ZF Live

VIDEO ZF LIVE. Florin Pantelimon, proprietar Rubin2000: Bunica mea, proprietar de magazin înainte de război, m-a învăţat că „începi afacerile cu retail, apoi distribuţie, apoi îţi faci bancă“

Autor: Roxana Rosu

22.09.2017, 19:00 2072
Florin Pantelimon, proprietarul fir­mei Rubin2000, provine dintr-o fa­mi­lie de mici antreprenori implicaţi în afaceri încă din perioada interbelică, businessul actual concentrându-se pe distribuţia brandului de ştampile Trodat, dar şi de accesorii specifice şi echipamente de gravură ale unuia dintre liderii mondiali în domeniu, compania austriacă Trotec, parte a Trodat Trotec Group.

Firma Rubin2000 este o afacere de familie pornită în 1990, când familia Pantelimon a început să vândă bijuterii în mici magazine de cartier, pentru ca în 2000 să devină firmă de distribuţie. Conex, pe lângă bijuterii, firma a început să importe accesorii, apoi articole de papetărie, a devenit distribuitor al brandului austriac Trodat şi al echipamentelor de gravură, marcare şi debitare de la Trotec. „Bunica mea a fost comerciant înainte de Al Doilea Război Mondial. Ea mi-a zis «începi cu retail, apoi distribuţie, apoi îţi faci bancă». Ea a avut un magazin de ziare între cele două războaie mondiale, până în 1955, apoi în 1990 şi-a luat spaţiul înapoi de la stat, la parterul unui bloc. Tatăl meu a început să vândă acolo bijuterii“, a povestit Florin Pantelimon la ZF Live.

Chiar dacă în spaţiul public au apărut discuţii referitoare la eliminarea ştampilelor pentru firme, tânărul antreprenor nu îşi face griji cu privire la afacerea sa, spunând că există multe alte zone în care pot fi folosite ştampile, inclusiv şcoli, grădiniţe sau pentru semnături pe acte sau alte documente. Practic, în ţările vestice utilizarea ştampilelor de către firme are o pondere marginală, ele fiind folosite însă în multe alte domenii.

În plus, celălalt segment de business, gravura, are potenţial important de dezvoltare, mai ales odată cu lansarea programului Start-Up Nation.

„Sunt multe firme noi care vor să înceapă afaceri şi au nevoie de finanţare de la stat. Noi avem multe speranţe cu Start-Up Nation pentru că fiecare firmă are nevoie de echipamente de la noi. Firme de gravură, reclame, cadouri. Vindem echipamente, dar şi accesorii, plăci, trofee, medalii, obiecte care pot fi gravate“.

Rubin2000 mizează pe afaceri de opt milioane lei în acest an, în creştere cu 10%, după ce anul trecut încasările s-au majorat cu 15%.

Un alt segment de business al firmei se referă la comercializarea de cercei medicinali, ca importator al produselor Stadex, din 2001. Acest tip de cercei pot fi puşi în ureche încă din prima zi de viaţă, cu ajutorul unui „pistol“ steril. În prezent, produsul este distribuit în maternităţi, precum şi la medici de familie şi clinici, dar Florin Pantelimon vrea să înceapă în acest an distribuţia şi într-un lanţ de farmacii. „Un asistent de farmacie are şi mai mult curaj şi experienţă decât un vânzător de bijuterie pentru a folosi pistolul steril“.

În ceea ce priveşte viitorul firmei şi al economiei în general, antreprenorul se declară optimist, bazându-se pe continuarea creşterii şi în următorii ani. El consideră însă că mecanismul de plată defalcată a TVA nu este benefic pentru antreprenori şi nu va aduce mai mulţi bani la buget.

În schimb, România are nevoie de educaţie, de şcoli profesionale şi stabilitate legislativă. „Ar fi mare nevoie de şcoli profesionale pentru zona de producţie. Nouă de exemplu ne trebuie oameni pe zona de grafică“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO