ZF Live

VIDEO ZF Live. Iulia Manole, nutriţionist: Cum să-i învăţăm pe corporatişti să mănânce sănătos.O greşeală pe care oamenii o fac frecvent este faptul că beau apă în timpul mesei.

Autor: Corina Zamfir

22.09.2017, 17:00 1161

Cele mai frecvente greşeli pe care le fac oamenii când vine vorba de stilul alimentar sunt faptul că beau prea puţină apă, consumă prea mult zahăr şi mănâncă fructe sau deserturi imediat după masă, a spus Iulia Manole, nutriţionist şi preşedintele ONG-ului ABC-ul Nutriţiei, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Tot ceea ce mâncăm ne afectează direct starea de sănătate. Pe partea financiară, cred că este important să fim atenţi ce alimente ne cumpărăm, să citim etichetele. Nu reprezintă un cost aşa de mare să mănâncăm sănătos.“

Asociaţia ABC-ul Nutriţiei, fondată în anul 2016 în Bucureşti, organizează ateliere de gătit, de nutriţie, ajunge în companii, către corporatişti, şi le oferă o oră sau două de relaxare prin hrană, în funcţie de profilul companiei.

„Companiile încep să fie din ce în ce mai deschise. Dacă la început ofereau ca beneficii pentru angajaţi asigurări de sănătate sau abonamente la săli de fitness, acum au început să constate că pentru a avea grijă de angajaţi trebuie să aibă grijă şi de sănătatea lor şi atunci acceptă şi oferta noastră“, a mai adăugat Iulia Manole.

Unul dintre proverbele asia­tice pe care ABC-ul Nutri­ţiei le promo­vea­ză în ca­drul cursu­ri­lor este : „Să mă­nânci lichid şi să bei mestecând“. „Trebuie să fim foarte atenţi când consumăm ali­men­te să le mes­te­căm foarte bine pentru că este pri­mul pas în care în­cepe di­ges­tia. O di­gestie să­nă­toa­să înseam­nă şi un corp sănătos. Iar atunci când bem apă trebuie să bem în înghiţituri mici, de cât mai multe ori pe zi posibil şi să nu ne grăbim să bem jumătate de litru de apă deodată“.

Organizaţia Mon­dială a Sănătaţii arată că în România 20% din populaţia adultă este obeză, iar obezitatea nu este o problemă estetică, ci este o problemă de sănătate foarte gravă. De asemenea, conform unui studiu făcut de Institutul Naţional de Sănătate Publică în 2015, peste 21% dintre copiii de 8 ani erau obezi şi peste 31% erau supraponderali, a explicat Iulia Manole.

Deşi un adult ar trebuie să consume pe zi maxim 50 de grame de zahăr, cantitatea poate ajunge să fie şi de zece ori mai mare, susţine Iulia Manole. „Zahărul se găseşte cam în toate alimentele procesate. Este un conservant natural. Această cantitate destul de mare pe care noi o luăm în fiecare zi este greu procesată de sistemul nostru digestiv, punem presiune pe ficat şi pe pancreas.“

O altă greşeală pe care oamenii o fac frecvent este faptul că beau apă în timpul mesei. „În mod normal, nu ar trebui să consumăm apă în timp ce mâncăm şi nici înainte sau după cu o jumătate de oră pentru că ne îngreunează digestia. De asemenea, nu este bine să consumăm fructe sau dulciuri imediat după masă. Dacă chiar vrem să mâncăm ceva dulce, ar trebui să luăm o pauză de o oră jumătate“.

Iulia Manole a mai explicat de ce nu este bine să combinăm cartofii cu carnea: „Trebuie să evităm combinaţia dintre cartofi şi carne. În sistemul nostru digestiv se secretă enzime pentru a procesa, a metaboliza. Cartoful care este bogat în amidon şi carnea care conţine proteină animală. În momentul în care le ingerăm pe amândouă, timpul nostru de digestie se lungeşte foarte mult“.

ABC-ul Nutriţiei analizează şi feedback-ul pe care îl primesc imediat după susţinerea cursurilor, dar folosesc şi chestionarele ca să vadă dacă sfaturile lor sunt aplicate, dacă s-a schimbat ceva în obiceiurile alimentare ale oamenilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO