ZF Live

VIDEO ZF Live. Lori Collin, consultant: Fondurile imobiliare americane vor veni în România când vom avea portofolii de un miliard de euro, iar asta se va întâmpla în următorii trei ani

Autor: Alex Ciutacu

08.09.2017, 20:00 1962
România este din ce în ce mai atractivă pentru dezvoltatorii imobi­li­ari, iar pe lângă Bucureşti, Cluj şi Timi­şoara, oraşul Iaşi vine din urmă, a spus la ZF Live  Lori Collin, consultant imo­biliar care a lucrat anterior în cadrul com­paniei de consultanţă imobiliară Jones LangLa Salle, dar şi în cadrul NEPI, cel mai mare dezvoltator din real estate-ul local cu un por­to­foliu ce se apropie de 2 mld. euro.

Collin face parte acum din echipa proiectului HIPark din Iaşi, un proiect imobiliar mixt, al cărui iniţiator este Mihai Miron, acţionar al Ropharma Braşov. HIPark va avea 10.000 mp de spaţii rezidenţiale şi 21.000 mp de birouri, cu spaţii de servicii, zonă de alergat, parcări şi zonă de health, valoarea totală a proiectului ajungând la 39 de milioane de euro.

„În câţiva ani văd Bucureştiul mai înalt, cu mai multe clădiri de clasa A, construite arhitectural, corect. Noi ne-am maturizat, nu mai construim haotic, ci construim clădiri verzi. O clădire fă­cută bine din punctul de vedere al cali­­­tăţii şi al longevităţii trebuie să arate la fel de bine şi în prima zi, şi peste 15 ani.”

De asemenea, Lori Collin a men­ţionat cadrul ciclic al clădirilor de biro­uri, cele noi, de clasa A, fiind ocu­pate de companii de top. „Cele vechi vor deveni clădiri de clasă B şi vor fi o­cu­­­pate de firme mai mici care nu îşi per­mit să investească mult în chirie, cum ar fi un birou de call-center, spre exem­plu.”

Lori Collin a adus în discuţie marii investitori care se apropie de România, dezvoltând în fiecare an clădiri de birouri pentru numeroasele multina­ţio­nale care îşi stabilesc sedii în Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi. „Fondurile americane nu intră pe piaţă pentru

100 de milioane de euro. Când vor avea loc tran­zacţii foarte mari de fuziuni sau achi­ziţii pe piaţă, atunci le vom atrage atenţia. Când vom avea portofolii de 1 mi­li­ard de euro, vor veni fondurile americane, iar asta se va întâmpla în urmă­torii trei ani.”

Datele din piaţă arată că în România sunt doar doi dezvol­tatori imobiliari cu portofolii de cel puţin un miliard de euro: NEPI şi Globalworth (Ioannis Papalekas). Lori Collin a lucrat cinci ani în cadrul NEPI.

„Martin Slabbert (fostul CEO al NEPI – n. red.) a venit aici pentru că a gă­sit oportunitate. El a văzut ieşirea din cri­ză, a văzut aici potenţial, a dedus că pu­terea de consum va fi stabilă, a ob­ser­vat inteligenţa românilor, a văzut că toa­­tă lumea se retrăgea şi a venit aici într-un teren virgin în momentul în care toată lumea era debusolată şi nimeni nu mai investea”, povesteşte Lori Collin făcând referire la începuturile NEPI şi la managerul care a dezvoltat busi­nessul fondului în România.

Pentru majo­ri­ta­tea dezvoltatorilor imo­biliari, insta­bilitatea politică şi biro­cra­ţia reprezintă piedici.

„Primăriile ar trebui să fie mai co­o­pe­rante în acordarea autorizaţiilor pen­tru proiecte. Dezvoltatorii vin, dar una dintre problemele majore va fi prezenţa forţei de muncă. Ar trebui să protejăm tinerii şi valoarea lor. Contextul politic este dezastruos şi nu facem decât să-i alungăm. Aici nu te simţi dorit dacă vrei să schimbi ceva. Vom ajunge la un răz­boi demografic pentru că nu ne vom per­mite să creştem salariile, iar dacă vom deveni prea scumpi, multina­ţio­na­le­le se vor întoarce spre o piaţă mai ieftină”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO