ZF Live

​VIDEO ZF Live. Mitel, avocat: "Nu se poate face naţionalizare la Lukoil nici în condiţiile Constituţiei, nici în condiţiile legii actuale"

Autor: Luciana Georgescu

10.10.2014, 13:09 621

Urmăriţi ZF Live de vineri, 10 octombrie, cu Sorin Mitel, avocat.

Sorin Mitel, un avocat cu experienţă juridică de 17 ani, consideră că naţionalizarea Lukoil nu se poate realiza nici în condiţiile Constituţiei, nici în condiţiile legii actuale şi chiar dacă ar exista un mecanism de preluare, finalizarea procedurilor s-ar putea întinde pe o perioadă de câţiva ani.

“Naţionalizarea este exclusă pentru că nici măcar nu mai există în Constituţia României, care declară proprietarea privată inviolabilă. Ar trebui să avem o lege organică care să ne îndrume şi să ne spună ce se poate şi ce nu se poate face, însă România nu îşi permite în prezent să emită o o astfel de lege”, a spus el, managing partnet la Mitel&Asociaţii, invitat la emisiunea ZF Live.

Declaraţiile avocatului vin în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a catalogat joi, 9 octombrie, drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil şi a cerut Guvernului ca dacă Lukoil nu reia producţia, să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti.

Avocatul este de părere că preluarea rafinăriei de către statul român este doar un “eveniment de campanie electorală, care creează emoţie în rândul investitorilor” şi care cu greu ar putea avea consecinţe în plan real.

Mitel a indentificat o serie de mecanisme, care ar fi poate mai indicate pentru preluarea rafinăriei Lukoil, însă chiar şi în această situaţie, procedurile nu s-ar putea finaliza de pe o zi pe alta.

“Există o dispoziţie în Codul Civil care prevede la nivel de princiu posibilitatea exproprierii, dar şi a confiscării pentru bunurile folosite pentru săvârşirea unei infracţiuni sau a unei contravenţii. Dacă se ajunge la concluzia că persoana juridică, în cazul nostru rafinăria Lukoil, a săvârşit o infracţiune şi bunurile i-au fost folosite pentru comiterea acestei infracţiuni, să spunem evaziunea fiscală sau spălare de buni, s-ar putea vorbi despre o preluare a statului, ca efect al unui proces penal, însă vorbim despre o perioadă de câţiva ani”, a declarat Mitel.

El a mai precizat că cea mai apropiată dispoziţie de naţionalizare este exproprierea, însă termenul de execuţie este îndelungat. “Procedura de expropriere durează. Sunt termene peste termene. Aşa cum se procedează pentru autostrăzi, la fel s-ar întâmpla şi în cazul Lukoil”, a spus invitatul ZF Live.

O altă posibilitate prezentată de Mitel vizează intrarea companiei în insolvenţă şi executarea silită a rafinăriei.

“În măsura în care această societate este supusă plăţii unor sume atât de importante şi nu îşi susţine activitatea, putem ajunge într-o situaţie de insolvenţă, iar statul să preia activele. În baza creanţelor pe care statul le-ar deţine, autorităţile pot executa silit şi pot intra în posesia rafinăriei. Însă nici acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte”, a spus Mitel.

Ce a mai spus Sorin Mitel la ZF Live:

-          Piaţa de avocatură merge în linie cu economia. Dacă vin investiţii, atunci vom face fuziuni şi achiziţii. Dacă investiţiile merg rău, atunci dezvoltăm departamentul de insolvenţă.

-          Există o presiune pe onorari, există un volum mai mare de muncă, este nevoie de mai multă flexibilitate.

-          Antreprenorii români se orientează către dezvoltarea unor afaceri în România, pe care apoi să le extindă la nivel regional.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO