ZF Live

VIDEO ZF Live. Nicoleta Schroeder, general manager al Uber România: Suntem a doua piaţă din regiune, după Polonia, şi vrem să ajungem la un milion de utilizatori în doi ani

Autor: Roxana Rosu

23.03.2017, 07:00 25753

România este a doua piaţă din Europa Centrală şi de Est ca importanţă pentru Uber, după Polonia, iar potenţialul local de dezvoltare este uriaş, aplicaţia mizând pe un milion de utilizatori în unu-doi ani, a spus la ZF Live Nicoleta Schroeder, general manager Uber România.

„În prezent, avem 250.000 de utilizatori în România, din care 200.000 în Bucureşti, iar restul la  Cluj, Timişoara şi Braşov. Majoritatea utilizatorilor sunt tineri de 18-35 de ani. Potrivit unui sondaj comandat de Uber, 3 din 10 tineri folosesc aplicaţia Uber, iar 85% dintre cei care folosesc aplicaţia o recomandă şi altora“.

Uber a devenit a doua cea mai recomandată apli­caţie de către tineri, depăşind WhatsUp, care ocupa an­­terior această poziţie în clasament. Pe primul loc în to­pul aplicaţiilor folosite de tineri sunt serviciile de banking.

Anul trecut, Uber a înregistrat un ritm de creştere de 300% şi vizează menţinerea ritmului şi în viitor. La finele lui 2016, serviciul a devenit activ şi în Timişoara şi Braşov, urmând să se extindă şi în alte oraşe.

 „Ne uităm la Constanţa, Ploieşti, avem un serviciu Uber Commute care poate fi aplicat aici“, a spus managerul, precizând că nu au o listă fixă de oraşe vizate.

În ceea ce priveşte situaţia legală a serviciului şi acuzaţiile aduse de unii reprezentanţi ai Primăriei Capitalei, Nicoleta Schroeder susţine că Uber este un serviciu nedefinit în legislaţia actuală şi compania doreşte să găsească o formă de reglementare. „Vrem să colaborăm cu primăria, aşa cum facem în orice oraş din lume. Şi vrem ca orice şofer să poată folosi maşina atât cât doreşte în aplicaţie“.

Potrivit viceprimarului general al municipiului Bucureşti Aurelian Bădulescu, Uber este „o activitate neautorizată“, care încalcă legea taximetriei şi hotărârea Consiliului General al Muncipiului Bucureşti.

Pe de altă parte, managerul Uber precizează că acest serviciu nu este opus taxiurilor şi nu a „muşcat“ din cota de piaţă a acestora, fiind  complementar maşinii personale şi transportului public de persoane. „În ultimii ani, cifra de afaceri a marilor firme de taxi a fost în creştere. Nu am mâncat din piaţa lor.“

Planurile viitoare ale Uber în România includ lansarea unui serviciu corporate, care se va adresa companiilor mari, cu flote de sute de maşini, care au nevoie de o soluţie mai eficientă de transport pentru angajaţi. „Firmele pot intra pe platformă şi să organizeze transportul angajaţilor, urmând să primească o singură factură fiscală la final de lună.“

Uber oferă în prezent un serviciu de business, dar pentru persoane fizice, pentru utilizatorii care doresc să îşi deconteze factura de transport.

O altă opţiune permite şoferilor să folosească aplicaţia doar pe drumul zilnic de acasă la locul de muncă, selectând doar cursele care se potrivesc traseului lui. „Dacă stai în Pipera şi lucrezi în Bucureşti poţi prelua o cursă care pleacă tot de acolo spre oraş„, explică Nicoleta Schroeder. 

Comparând piaţa locală cu Polonia, Nicoleta Schroeder comentează că cele două ţări au avut strategii diferite de dezvoltare. Astfel, Uber a ales să intre rapid pe mai multe oraşe din Polonia, în timp ce în România s-a concentrat pe Bucureşti în prima fază.

Uber are în prezent pe plan local câteva mii de şoferi-parteneri, care au libertate deplină în alegerea programului. Din acest motiv, pot fi zile în care sunt activi doar 50-60% dintre şoferi.

Timpul mediu de a ajunge la client este acum sub 4 minute, în Bucureşti, dar ţinta este reducerea în continuare a duratei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO